Članak

Tužilaštvo traži produženje pritvora Bjeloševiću

23. Februara 2015.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je dodatnih 30 dana pritvora za Andriju Bjeloševića, osumnjičenog za zločin počinjen na području Teslića i Doboja.

This post is also available in: English

Kao razlog za produženje pritvora, tužilac Džermin Pašić naveo je da istraga još nije okončana, te da mora nastaviti saslušanje svjedoka i prikupljanje dokumenata. Kako bi istragu završio “bez prepreka”, potrebno je, kako je rekao tužilac, da Bjelošević ostane u pritvoru.

Bjelošević, koji je uhapšen prije šest mjeseci, nalazi se u privoru zbog odluke Suda BiH da bi mogao utjecati na svjedoke i saučesnike, te uništiti i sakriti dokaze ako bi se našao na slobodi.

Za zločine počinjene na području Teslića i Doboja, Tužilaštvo BiH sumnjiči, pored Bjeloševića, Milana Savića, Dušana Kuzmanovića, Predraga Markočevića, Marinka Đukića, Miroslava Pijunovića i Dobrivoja Ćulibrka, koji se nalaze na slobodi.

Odbrana se usprotivila prijedlogu Tužilaštva BiH, tražeći od Sudskog vijeća puštanje Bjeloševića iz pritvora.

“Odbrana tvrdi da ne postoji nikakav osnov za produženje pritvora”, kazala je Tatjana Savić, braniteljica osumnjičenog Bjeloševića.

Bjelošević je rekao kako Tužilaštvo BiH uporno tvrdi da je planirao uništiti ili sakriti dokumentaciju koju je prikupljao. Pojasnio je da je dokumentaciju prikupljao u cilju utvrđivanja istine.

Nastojanje Tužilaštva BiH da što duže ostane u pritvoru, kako je rekao osumnjičeni, dovelo je u pitanje njegovo zdravlje.

“Pustite me da odem obaviti ove preglede i sanirati zdravlje”, kazao je Bjelošević.

Jasmina Kosović, predsjedavajuća Sudskog vijeća, rekla je osumnjičenom da sve u vezi sa zdravljem dostavi pisanim podneskom.

Odluku o pritvoru Sudsko vijeće će donijeti naknadno.

Amer Jahić


This post is also available in: English