Članak

Mahmutoviću godinu dana zatvora

23. Februara 2015.00:00
Kantonalni sud u Bihaću osudio je bivšeg pripadnika Armije BiH (ABiH) Dževada Mahmutovića na godinu dana zatvora zbog učešća u maltretiranju ratnih zarobljenika u martu 1995. godine.

This post is also available in: English

Mahmutović, nekadašnji pripadnik 5. bataljona Vojne policije Petog korpusa ABiH, nakon potpisivanja sporazuma o priznanju krivice osuđen je na godinu dana zatvora jer je, s još nekoliko osoba, u martu 1995. nečovječno postupao prema ratnim zarobljenicima Vojske Republike Srpske (VRS) koji su voženi na razmjenu od Cazina prema graničnom prijelazu Izačić (općina Bihać).

Kantonalno tužilaštvo i Mahmutovićeva Odbrana izrazili su zadovoljstvo presudom.

“Tužilaštvo je zadovoljno da je Sud prihvatio sporazum o priznanju krivnje. Smatramo da je ova sankcija adekvatna težini počinjenog djela”, kazao je kantonalni tužilac Jasmin Mesić.

Branilac optuženog Ilijaz Midžić je istakao da sada jedino predstoji da Mahmutović izdrži kaznu.

“Postoje i druge zakonske mogućnosti, da se on možda i ranije nađe na slobodi i odsluži dio onoga što smatra da je zaslužio, mada je on u to vrijeme bio star svega 20 godina i nije ni znao šta je to ratni zločin”, rekao je Midžić.

Kantonalni sud u Bihaću je ranije za ovaj zločin osudio Safeta Kovačevića na 18 mjeseci zatvora, dok su četvorica drugih pripadnika Petog korpusa ABiH oslobođeni krivice.

Dženita Duraković


This post is also available in: English