Članak

Pucnji i jecaji u kući Draganovića

19. Februara 2015.00:00
U nastavku suđenja Milanu Lukiću za zločine počinjene u Ključu, svjedoci Kantonalnog tužilaštva u Bihaću su ispričali kako su jedne noći u ljeto 1992. godine čuli pucnje i jecaje, a narednog dana vidjeli tijela Ibrahima Kumalića i Ibrahima Draganovića.

This post is also available in: English

Svjedokinja Nada Draganović je kazala da je jedne noći u julu 1992. godine radi sigurnosti spavala u kući Ramiza Draganovića, te da su u toku noći došli srpski vojnici.

“Ramizova supruga Mina je otvorila nakon što su razbili staklo na vratima. Nismo se smjeli pomjeriti. Čuli smo vrisak i jecaje, i kako Fata Draganović govori: ‘Ubiše mi Ibru!’ Do jutra nismo smjeli izlaziti iz kuće, a oko sedam ujutru na ulazu u kuću je bilo tijelo Ibrahima Draganovića, a u dvorištu je bio mrtav i Baja”, izjavila je Nada Draganović.

Milan Lukić, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za ubistva, maltretiranja i druge zločine počinjene 1992. godine na području općine Ključ.

Mina Draganović je ispričala kako je u noći kada su se desila ubistva, u njenoj kući na spavanju bilo 17 osoba.

“Iza deset sati čula se galama u dvorištu i prepoznala sam glas Ibrahima Kumalića koji zove mog supruga i pita ga jesu li u našoj kući Ibrahim i Fata. Otvorila sam i vidjela Ibrahima, iza kojeg su bila trojica naoružanih vojnika. Ibrahim je uporno govorio: ‘Dajte pare, ubit će nas!’ Pitali su gdje mi je muž, a kada sam rekla da spava, jedan od njih je otišao do madraca, otkrio ga i baterijom uperio u njega. Izlazeći iz kuće, začuo se rafal i Fata se vratila u kuću jecajući: ‘Ubiše Ibrahima.’ Čuo se još jedan rafal. Nismo se smjeli pomjeriti”, prisjetila se Mina Draganović.

Prema njenom svjedočenju, narednog dana vidjeli su tijela Ibrahima Draganovića i – u dvorištu kraj auta – Ibrahima Kumalića Baje.

Dodala je da je kasnije do njihove kuće došao Mile Mrljuš, koji je sa njenim suprugom bio u prijateljskim odnosima.

“Tražio je da nasamo razgovaraju. Kasnije mi je suprug ispričao da mu je rekao da su te noći na punktu pustili braću Bajić i Milana Lukića u selo i da su oni to uradili. Moj suprug je rekao da niti jednog od vojnika nije prepoznao”, ispričala je Mina Draganović.

Svjedokinja Halida Draganović je kazala da je od djevera čula da joj je kuću zapalio komšija Milan Lukić, te kako su ubijeni Ibrahim Draganović i Ibrahim Kumalić.

Na ovom suđenju je svjedočio i Almir Draganović, koji je rekao da je u noći kada su ubijeni Draganović i Kumalić, bio sakriven ispod ležaja i da je po glasu prepoznao Predraga Bajića.

“S Predragom, kojeg smo zvali Gagi, često sam igrao fudbal prije rata. On je jedini tu noć govorio i prepoznao sam njegov glas, ali nisam to smio nikome reći”, kazao je svjedok i dodao da je od Mile Miljuša saznao da su braća Bajić i Siniša počinili ova ubistva.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. mart.

Dženita Duraković


This post is also available in: English