Članak

Maltretiranje zarobljenika u Kotor-Varoši

18. Februara 2015.00:00
Na suđenju Nedeljku Đukiću za zločine počinjene u Kotor-Varoši, svjedok Okružnog tužilaštva u Banjaluci je rekao da ga optuženi nije maltretirao tokom zatočenja 1992. godine, ali da jeste druge zatvorenike.

This post is also available in: English

Svjedok Esad Hrnić je kazao da je u junu 1992. godine zarobljen i odveden u policijsku stanicu u Kotor-Varoši, gdje je zadržan nekoliko dana, a potom je prebačen u logor ispod zgrade Osnovnog suda u tom gradu.

“Tu su nas prvo čuvala tri čuvara, ali su bili veoma korektni. Nisu nas nikada tukli, a branili su i drugima da nas maltretiraju. Kasnije je došla druga garnitura čuvara među kojima je bio i optuženi Đukić. Razni ljudi su dolazili da nas maltretiraju i kada bi na spisku vidjeli da ima neko iz Jajca, gdje je tada bilo ratište, odmah bi me izvukli i tukli. Neđo je maltretirao neke zarobljenike, ali samo kad je bio pijan”, ispričao je Hrnić i dodao da optuženi njega nije dirao.

On je rekao kako se sjeća da je Đukić bio jedan od čuvara koji su tukli Avdu Vilića, koji je preminuo.

Prema optužnici, Đukić je, kao rezervni policajac Stanice javne bezbjednosti (SJB) Kotor-Varoš i stražar u zatvoru koji se nalazio iza zgrade Osnovnog suda, s drugim pripadnicima vojske i policije učestvovao u ubistvima, nanošenju tjelesne i duševne boli i nečovječnom postupanju prema civilima hrvatske i bošnjačke nacionalnosti.

Drugi svjedok, Hasan Smajlović, ispričao je da je u noći između 25. i 26. juna 1992. godine došlo do incidenta, nakon čega je on zatvoren u logor kod Osnovnog suda u Kotor-Varoši.

“Tu veče kad je ubijen Vilić, izašao sam malo prije toga iz ćelije po vodu i Đukić mi je rekao da se brzo vratim nazad. Kasnije sam čuo kako tuku Vilića, a čuo se i jedan pucanj. Poslije nekog vremena, čuo sam kad se parkiralo vozilo, a po zvuku sam prepoznao da je riječ o ‘Varburgu’. Neko je govorio da ne može stati u vreću, a potom su odvezli tijelo”, ispričao je Smajlović i dodao da ga Đukić nikada nije tukao niti maltretirao.

Ajka Vilić, supruga ubijenog Avde, kazala je da je njen suprug jedno jutro izašao iz kuće i da se više nije vratio, te kako je čula da su ga odveli u logor i ubili.

Svjedok Željko Brkić je rekao da je za vrijeme rata bio komandir voda za sanaciju i da je, između ostalog, sahranjivao ubijene zatvorenike iz logora kod Osnovnog suda u Kotor-Varoši.

Prisjetio se kako je jedne prilike dobio poziv da ode do Osnovnog suda, gdje se nalazilo tijelo.

“Oni su tijelo stavili u vreću i identifikovali smo da se radi o Viliću, te smo ga sahranili najvjerovatnije u Vrbanjcima. Imao sam svu evidenciju o svim sahranama, ali su mi je poslije rata oduzeli”, rekao je Brkić.

Suđenje se nastavlja 5. marta.

Povezani članci

Goran Obradović


This post is also available in: English