Članak

Odvojeni od Vojne policije

10. Februara 2015.00:00
Na suđenju za zločin počinjen u sarajevskom naselju Hrasno, svjedoci Odbrane izjavili su da u njihovom štabu jedinice “Ivan Krndelj” nije bilo zatvorenih civila.

This post is also available in: English

“Koliko ja znam, nije bilo zatvorenih civila u štabu”, kazao je Midhat Hota, koji je bio vozač u štabu, te dodao da nisu imali nikakve veze s Vojnom policijom, koja je bila smještena u istoj zgradi.

Svjedok je rekao da može “garantovati da Mario nije nikoga privodio”.

I drugi svjedok, Adnan Burina, kazao je da nije bilo zarobljenih civila u štabu, te da je zajedno s optuženim organizovao jedinicu “Ivan Krndelj”.

Na pitanje advokata Midhata Koče gdje je bio Frimel kada su zapaljeni neboderi na Trgu heroja u Hrasnom, Burina je odgovorio da je sve vrijeme bio u štabu.

Svjedok Šefko Hodžić je ispričao da je kao novinar “Oslobođenja” često boravio na Trgu heroja i u štabu.

“Srpske snage su strašno atakovale na Trg heroja, smatrajući da to pripada Srbima”, rekao je Hodžić i dodao da je optuženog viđao u plavoj mornarskoj uniformi.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tereti Marija Frimela da je u sarajevskom naselju Hrasno, kao komandant odreda “Ivan Krndelj” Armije BiH (ABiH), nezakonito privodio te fizički i psihički zlostavljao osobe srpske nacionalnosti. Jedna od osoba koje su, prema optužnici, maltretirane bio je Mladen Blagovčanin.

Svjedok Branimir Džamonja je kazao da je s Mladenom Blagovčaninom radio u policiji i da se sjeća da je krajem 80-ih imao zdravstvenih problema, “koje su se manifestirale čestim posjetama neuropsihijatru”.

“Čuo sam da je bio alkoholičar i da se liječio”, ispričao je Džamonja.

Tužilac Nedžad Ćorović je pitao svjedoka da li je kompetentan da kvalifikuje zdravstveno stanje Blagovčanina, na šta je svjedok rekao da “samo prenosi njegove riječi”.

Svjedok Odbrane Boris Savić se prisjetio susreta s Blagovčaninom 1993. godine na Palama.

“Tada mi je ispričao da je bio uhapšen i pretučen, te da mu Džamonja nije pomogao”, kazao je svjedok i dodao da Blagovčanin nije rekao ko ga je pretukao.

Naredno suđenje je zakazano za 27. februar.

Povezani članci

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English