Članak

Ičanović na liječenju

10. Februara 2015.00:00
Kantonalni sud u Bihaću nije odredio datum početka suđenja Hasanu Ičanoviću za zločine počinjene u Velikoj Kladuši, s obzirom da se optuženi nalazi na liječenju.

This post is also available in: English

Nakon što je Ičanovićev branilac Ibrahim Kadić na statusnoj konferenciji priložio medicinsku dokumentaciju o tome da se njegov klijent nalazi u bihaćkoj bolnici, predsjedavajuća Sudskog vijeća Jasminka Karabegović je naložila Odbrani da u narednih deset dana obavijesti sud o stanju Ičanovića.

Advokat Kadić je rekao da ne zna trenutno stanje svog branjenika, ali da će možda tražiti da se vještači njegova procesna sposobnost. Dodao je i da će Odbrana tokom suđenja saslušanjem svjedoka i samog optuženog pokušati dokazati njegovu nevinost.

Tužiteljica Merima Mešanović iznijela je svoj prijedlog dokaznog postupka tokom kojeg će saslušati 11 svjedoka, vještake i uložiti materijalne dokaze.

Optužnica tereti Ičanovića da je krajem 1994. na području Latića glavice, u blizini Velike Kladuše, ubio dvojicu ratnih zarobljenika, pripadnika Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NO APZB), te kundakom tukao druge zarobljenike.

Prema optužnici, Ičanović je bio komandant 505. brigade Petog korpusa Armije BiH (ABiH).

Optužnicu protiv njega je sredinom septembra prošle godine podiglo Tužilaštvo BiH, a predmet je kasnije proslijeđen Kantonalnom sudu u Bihaću.

Ičanović je uhapšen krajem augusta prošle godine, a pušten je mjesec dana kasnije, uz mjere zabrane putovanja i kućni pritvor.

Povezani članci

Dženita Duraković


This post is also available in: English