Članak

Svjedok traži pravnog savjetnika

9. Februara 2015.00:00
Suđenje Goranu Sariću, optuženom za genocid u Srebrenici, odgođeno je kako bi svjedoku Petru Mitroviću bio dodijeljen pravni savjetnik.

This post is also available in: English (English)

Mitrović, koji je pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora za pomaganje u činjenju genocida 1995. u Srebrenici, rekao je da želi svjedočiti uz prisustvo pravnog savjetnika. On je potvrdio da su njegovi branioci podnijeli žalbu Ustavnom sudu BiH.

“Imajući u vidu da bi svjedok želio svjedočiti uz pravnog savjetnika, Sud će odgoditi ovo ročište”, kazao je Staniša Gluhajić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Mitrović je pozvan da svjedoči u korist Tužilaštva BiH, ali Odbrana je predložila da se on sasluša u prisustvu pravnog savjetnika. Aleksandar Lazarević, Sarićev branilac, rekao je da se svjedok tokom istrage inkriminisao kada je davao iskaz bez branioca.

“Govorim o stanju njegovog razumijevanja, da li on sebe može inkriminisati odgovarajući na pitanja”, pojasnio je Lazarević, podsjetivši da je pred Ustavnim sudom i žalba u kojoj se negira Mitrovićeva krivica.

Tužilaštvo se usprotivilo ovom prijedlogu Odbrane.

Mitrović, bivši pripadnik Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića, 2009. je osuđen za učešće u strijeljanju oko 1.000 muškaraca u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici (općina Bratunac) na 28 godina zatvora. Ovu presudu Ustavni sud je ukinuo zbog pogrešne primjene Krivičnog zakona BiH.

Nakon obnovljenog suđenja pred Apelacionim vijećem Suda BiH prošle godine, Mitroviću je kazna smanjena sa 28 na 20 godina zatvora. On je uhapšen u junu 2005., a nalazi se na izdržavanju te kazne.

Mitrović je trebao svjedočiti na suđenju Sariću, koji je optužen da je komandovao policijskim snagama koje su učestvovale u pretresima, razoružavanju, te prisilnom premještanju žena, djece i staraca, kao i odvajanju muškaraca i dječaka koji će kasnije biti pogubljeni na području Srebrenice.

Prema optužnici, on je pripadnicima policije izdao naredbu da osiguravaju putnu komunikaciju Bratunac – Konjević Polje i da zarobljavaju muškarce koji su pokušali šumom izaći iz zaštićene zone Srebrenica.

Suđenje se nastavlja 16. februara.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English (English)