Članak

Priče o zarobljavanju žene

3. Februara 2015.00:00
Dvojica svjedoka Kantonalnog tužilaštva u Bihaću kazala su da su čuli da je 1992. godine došlo do zarobljavanja i ubistva jedne ženske osobe na području Radića (općina Bosanska Krupa), ali da to nisu lično vidjeli.

This post is also available in: English

Svjedok Nedeljko Pašić ispričao je kako je čuo da su Petrovčanke zarobile i mučile jednu djevojku, a “pričalo se i da ju je Veselko Đukić ubio”.

“Nisam očevidac događaja, to sam samo čuo, ali znam da je Veselko tada bio maloljetan. Možda je imao 15 godina”, kazao je Pašić.

I svjedok Jovo Uzelac je rekao da je 1992. godine samo čuo da je zarobljena ženska osoba, kojoj nije znao ime.

“Ne znam gdje je zarobljena, ni ko ju je zarobio, ali navodno je uhvaćena i puštena, pa opet uhapšena od nekog vozača i da je navodno maltretirana i od ženskih osoba i na kraju likvidirana”, kazao je svjedok Uzelac.

Bora Kuburić i Radmila Banjac su optužene da su mučile i nečovječno postupale prema bolničarki Ključko-sanske čete Armije BiH (ABiH) Karmen Kremenčić, koju su u junu 1992. na području Radića (općina Bosanska Krupa) zarobili pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Prema optužnici, zarobljena ranjena bolničarka predata je pripadnicama “Fronta žena” pri petrovačkoj brigadi VRS-a, u čijem sastavu su bile optužene. One su je, kako se navodi, udarale štapovima, Banjac joj je urezala krst na leđima, a Kuburić razrezala donji dio uha, da bi je na kraju usmrtio mlađi maloljetnik Veselko Đukić.

Svjedok Mirko Nedimović, bivši rezervni policajac, izjavio je kako se sjeća zarobljavanja jedne djevojke, čiju je sliku 2010. godine tokom istrage na slici i prepoznao.

“Bio sam u kući, došli su po mene i rekli da idemo da odvedemo tu curu. Imala je uniformu, na jednom oku je nosila flaster i na jednu nogu je šepala. Kad smo sjeli u auto, pitala me da joj dam cigaru, dao sam joj… Prošli smo pokraj moje kuće, Duško Beronja je imao pištolj. Rekli smo joj da ćemo je pustiti. Beronja je ispalio dva hica da se čuje, a ona je otišla prema Grmuši, nismo je ubili. Sutradan se pričalo u selu da nije došla do svoje jedinice, da su je uhvatili i doveli do škole”, ispričao je ovaj svjedok.

Na ovom ročištu saslušan je i svjedok Duško Beronja, koji je ispričao da je čuo da je zarobljenu žensku osobu ubio Veselko Đukić.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. februar.

Dženita Duraković


This post is also available in: English