Članak

Vidio odvođenje komšije

2. Februara 2015.00:00
Svjedok Tužilaštva je izjavio da je vidio optuženog Eniza Bašića kako odvodi komšiju Luku Šestana, čije je ugljenisano tijelo pronađeno nekoliko dana kasnije, kao i tijela još dvojice civila.

This post is also available in: English

Vladimir Mijač je pred Kantonalnim sudom u Zenici kazao da je nakon izbijanja sukoba između Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije BiH (ABiH) u aprilu 1993. bio 50-ak metara od svoje kuće u selu Vardište (općina Zenica) kada je vidio odvođenje komšije.

“Luka nije bio vezan. Hodao je ispred Eniza Bašića pognute glave i otišli su u pravcu susjednog sela Dobriljeno”, rekao je Mijač.

On je dodao da su se mještani tih sela međusobno poznavali i kako mu je poznato da je optuženi bio pripadnik rezervnog sastava policije, te da je na ruci imao “plavkastu oznaku policije”.

Optužnica tereti Bašića da je u aprilu 1993. godine, kao pripadnik Armije BiH (ABiH), iz kuće u selu Vardište neovlašteno odveo dva civila, čija su ugljenisana tijela pronađena nakon nekoliko dana.

Na pitanja Odbrane zašto je u ranije datoj izjavi kazao da je bio ispred kuće i kako je moguće da je zbog udaljenosti i konfiguracije terena vidio osobe na putu i oznaku na uniformi, svjedok je odgovorio da je njegova kuća ispod puta, “na blagoj padini, uz koju se približio”.

Optuženi je prigovorio iskazu svjedoka, tvrdeći da nije moguće da ga poznaje, kako tvrdi, da stanuju u udaljenim mjestima i da je između njih velika razlika u godinama.

Bašić je naveo da zbog razdaljine i položaja nikako nije mogao vidjeti to što tvrdi, a i da je to tačno, onda bi ga vidio sa desne strane, pa ne bi vidio oznaku za koju pokazuje da je bila na lijevoj ruci.

Svjedok je ostao pri tvrdnji da poznaje optuženog, da je znao da pripada rezervoj policiji, pa je pretpostavio da ima oznaku, odnosno da je “vidio bočno s desne strane” i da je udaljenost između njih bila 50 do 60 metara.

Suđenje se nastavlja 23. februara.

Dženana Sivac


This post is also available in: English