Članak

Produžen pritvor Goranu Mrđi

26. Januara 2015.00:00
Državni sud produžio je pritvor Goranu Mrđi, bivšem pripadniku Vojske Republike Srpske (VRS) osumnjičenom za zločine u Sanskom Mostu.

This post is also available in: English

Mrđi je produžen pritvor zbog bojazni da bi u slučaju puštanja na slobodu uništio ili sakrio dokaze te uticao na svjedoke i saučesnike.

Odlukom Suda BiH, pritvor Goranu Mrđi je produžen za najduže tri godine.

Istom odlukom Državni sud odbio je produžiti pritvor Miloradu Mrđi, i pustio ga na slobodu uz mjere zabrane kućnog pritvora, te zabrane putovanja i sastajanja sa svjedocima Tužilaštva BiH.

Goran i Milorad Mrđa su osumnjičeni skupa s Miletom Kokotom i Rankom Mrđom za zločine nad civilima počinjene 1992. godine u Sanskom Mostu. Kokot i Ranko Mrđa se brane sa slobode.

Tužilaštvo BiH je 20. januara podiglo optužnicu protiv ove četvorice bivših pripadnika Šeste sanske pješadijske brigade VRS-a, kojima se na teret stavlja da su od ljeta 1992. do jeseni 1994. godine na širem području Sanskog Mosta učestvovali u zločinima nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, uključujući ubistva, silovanja, premlaćivanja, pljačkanja i druga psihička i fizička zlostavljanja.

Denis Džidić


This post is also available in: English