Članak

Priče o Sarićevom dolasku

26. Januara 2015.00:00
Svjedok Tužilaštva BiH je izjavio kako je čuo priče o dolasku Gorana Sarića na područje Srebrenice 1995. godine, ali da ga on nije vidio.

This post is also available in: English

Tomislav Krstović, bivši instruktor Centra za obuku na Jahorini, kazao je kako je 1995. otišao na teren na području Srebrenice. Na tom terenu je njegova jedinica jedan dan, kako je rekao, upućena da obezbjeđuje putnu komunikaciju u blizini “nekih hangara”.

Na pitanje tužioca Ibre Bulića da li je tokom tog zadatka neko od starješina dolazio na to mjesto, svjedok je odgovorio da se pričalo o dolasku Sarića, ali da on ne zna kojeg je to dana bilo.

“Bile su priče da je dolazio gospodin Sarić i da je dijelio cigarete, ali ja ga nisam vidio”, rekao je Krstović.

Odbrana je kazala da svjedok u ranijoj izjavi nije mogao sa sigurnošću reći da li je pred odlazak na teren vidio Sarića, ali da je spominjao da je optuženi u tom periodu bio na godišnjem.

“On je tad bio na godišnjem. Nama je komandant bio Ljubiša Borovčanin. To svi znaju da je tada bio na godišnjem”, odgovorio je svjedok.

Sarić je optužen da je komandovao policijskim snagama koje su učestvovale u pretresima, razoružavanju, te prisilnom premještanju žena, djece i staraca, kao i odvajanju muškaraca i dječaka koji će kasnije biti pogubljeni na području Srebrenice.

Prema optužnici, on je pripadnicima policije izdao naredbu da osiguravaju putnu komunikaciju Bratunac – Konjević Polje i da zarobljavaju muškarce koji su pokušali šumom izaći iz zaštićene zone Srebrenica.

Krstović je izjavio i da je čuo da su u tom periodu Tomislav Kovač i Ljubiša Borovčanin prolazili tim područjem, ali nije mogao reći od koga je čuo te priče. Borovčanina je Haški tribunal osudio na 17 godina zatvora za zločine počinjene u Srebrenici.

Svjedok je kazao da je kod hangara čuo psovke i pucnjavu, a da su pripadnici njegove jedinice bili raspoređeni duž puta. Prije ovog zadatka njegova jedinica je, kako je rekao, upućena na punkt Ujedinjenih nacija (UN).

Suđenje se nastavlja 2. februara.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English