Članak

Tvrdnje optuženog Sadikovića

23. Januara 2015.00:00
Svjedočeći u svoju korist, Azemin Sadiković je kazao da nije bio u selu Kasatići (općina Hadžići) kada se dogodio zločin.

This post is also available in: English

“Odgovorno tvrdim, mogu se zakleti svim i svačim, da nisam bio u Kasatićima. Bio sam 20 kilometara od mjesta gdje je djelo počinjeno”, rekao je Sadiković pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.

Sadiković je ispričao da je selo Kasatiće, gdje je živio ranije, napustio s porodicom 15. ili 17. maja 1992. godine, te da je otišao u selo Budmolići (općina Hadžići) iz bezbjednosnih razloga.

S porodicom, kako je kazao, boravio je kod tetke, majčine sestre. U to vrijeme, izjavio je Sadiković, bio je policajac u policijskoj stanici u Pazariću, te je tri mjeseca iz Budmolića išao na posao. Cijelo vrijeme rata, rekao je optuženi, radio je kao policajac.

Sadiković je optužen da je, kao pripadnik Oružanih snaga Republike BiH, u maju 1992. u selu Kasatići ubio četiri civila srpske nacionalnosti.

Prema riječima optuženog, 27. ili 28. maja 1992. godine čuo je da narod komentariše da ne bi izgorjelo selo da nisu ubijeni Miloševići.

Naglasio je da su mu Miloševići bili komšije dok je živio u Kasatićima, te da su bili u “najnormalnijim odnosima”.

“Ja bih vas zamolio sve da postavite više pitanja, jer imam priliku da govorim nakon sedam godina, da bi se ovo djelo razriješilo”, kazao je Sadiković.

Nives Kanevčev, tužiteljica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, nije imala pitanja za optuženog Sadikovića.

Nastavak suđenja zakazan je za 6. februar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English