Članak

Svjedoci se ne mogu požaliti na optužene

23. Januara 2015.00:00
U nastavku suđenja Rami Žiliću i Esadu Gakiću za zločine počinjene u Konjicu, svjedoci Optužbe su pred Kantonalnim sudom u Mostaru ispričali kako su zatočenici udarani u školi u Musali, ali su rekli da ne mogu ništa ružno posvjedočiti o optuženima.

This post is also available in: English

Karlo Jurić je kazao da je u Hrvatskom vijeću obrane (HVO) bio do proljeća 1993., kada ga je zarobila Armija Republike BiH (ARBiH). Kada je doveden u školu “Musala”, kako je rekao, upravnik im je oduzeo novac i prstenje.

“Uslovi su bili nikakvi, spavali smo na parketu, nismo imali pokrivače. Sjećam se Rame i ne mogu se potužiti na njega, ali što mu je bio brat upravnik, pa neki zvani Maca, dvojica Ćiba… Oni su provodili sve ono što nije normalno, tukli, uzimali hranu… S vremena na vrijeme pustili bi koga hoće da nas tuče, posebno kada bi poginuo neko od njihovih”, kazao je Jurić.

Na pitanje tužitelja Sanela Pajevića da li je poznavao zatvorenike iz Dusine, svjedok je odgovorio da ih je bilo desetak i da su ih strašno tukli i mučili.

“Jednog mladića su optužili da je silovao nekog, spalili mu spolni organ, stiskali prste vratima da prizna. Zapomaganje, jauci, nisi mogao slušati”, rekao je svjedok, istaknuvši da on nije vidio ko ih je mučio.

Na pitanje Dušana Tomića, branitelja optuženog Rame Žilića, da li je vidio ili čuo da je optuženi nekoga mučio, Jurić je odgovorio:

“Stvarno nisam vidio da je Ramo Žilić nekome učinio zlo, ali sam čuo priče kako Žilić nije dozvolio da se nekome donese hrana i veš.”

Žilić i Gakić su optuženi za nečovječno postupanje prema civilima hrvatske i srpske nacionalnosti koji su bili zatvoreni u prostorijama Osnovne škole “Musala” u Konjicu.

Svjedoci Bruno Boras i Nino Arapović su potvrdili da su optužene Žilića i Gakića viđali u zatvoru škole “Musala”, ali da njih dvojicu nisu dirali.

“Gakić i Žilić su se prema meni odnosili korektno, a kako su prema drugima, to ne znam”, kazao je Boras.

On i Arapović su također potvrdili kako su zatvorenike iz Dusine mučili i izgladnjivali. Prema riječima Arapovića, u zatvoru škole “Musala“ bili su zapovjednik Edo Žilić, optuženi Gakić i Žilić, izvjesni Trešnjo, dvojica Ćiba – žuti i crni.

“Što se mene tiče, za Ramu Žilića nemam ništa loše reći, a ni Gakić nije učinio ništa loše, bio je stražar u to vrijeme”, kazao je Arapović.

Budući da svjedok Rajko Mrkajić nije mogao prisustvovati suđenju jer je teško bolestan, pročitan je njegov iskaz koji je ranije dat Tužiteljstvu BiH.

On je ispričao kako je pretučen Dragan Kuljanin, pred samu razmjenu zatvorenika iz “Musale”, koja je trebala biti u oktobru 1994. godine.

“Stražari Ramo Žilić i Esad Gakić su se derali po hodniku i utjerivali zatvorenike u njihove svlačionice. Tada je Gakić u hodniku ispred svlačionice počeo udarati Dragana i to policijskom palicom po čitavom tijelu, a kada je Dragan pao na pod, Gakić ga je nastavio udarati nogama”, naveo je Mrkajić.

On je u iskazu naveo da je Gakić izvukao iz hodnika Kuljanina, koji je bio sav krvav i modar u licu kad se vratio u svlačionicu.

Naredno ročište zakazano je za 30. januar.

Povezani članci

Sanela Gaković


This post is also available in: English