Članak

Optužena kaže da je iz revolta sjekla uho

22. Januara 2015.00:00
Prvi svjedoci Optužbe na suđenju Bori Kuburić i Radmili Banjac ispričali su pred Kantonalnim sudom u Bihaću kako je u izviđačkoj akciji ranjena bolničarka, koja je kasnije, prema optužnici, zarobljena, maltretirana i ubijena.

This post is also available in: English

Optužena Bora Kuburić je tokom ispitivanja svjedoka kazala kako je “uradila što je uradila, odrezala uho”, ali iz revolta, jer je zarobljena bolničarka “Karmen bila članica divrezantske grupe”.

“Rekla je da vam je zadatak bio da provjerite koliko ima Srba da ih možete na Petrovdan ubiti. Rekla je i da je ranjena, jer je aktivirala bombu i ubila tri muslimana”, kazala je Kuburić.

Kuburić i Banjac su optužene da su mučile i nečovječno postupale prema bolničarki Ključko-sanske čete ABiH Karmen Kremenčić, koju su u junu 1992. na području Radića (opština Bosanska Krupa) zarobili pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Svjedok Aziz Gromalić je ispričao da je grupa od 25 ljudi krenula u izviđanje, sa bolničarkama Aleksandrom i Karmen, te kako su u povratku upali u zasjedu.

“Naš vodič je u tom napadu poginuo, a Karmen je teško ranjena u glavu, ruku i noge. Izvukli smo je u jednu dolinu, jer se pucalo i padale su bombe. Bili smo opkoljeni, nismo imali municije. Na leđima sam otpuzao prema šumi, a kada su mi se pridružili drugi, pitao sam ih gdje je Karmen. Rekli su da je mrtva i da je nisu mogli izvući, te da ćemo se kasnije vratiti po nju”, prisjetio se Gromalić.

Svjedok Mirsad Musić, koji je, kao i Gromalić, bio pripadnik Unsko-sanske operativne grupe, također je opisao ranjavanje bolničarke.

“Mi smo bili iskusniji i kada se zapucalo, legli smo na leđa. Ona je ostala da stoji i vidio sam kada ju je prvi metak pogodio u glavu, drugi u ruku, treći u nogu. Pala je i tiho zvala upomoć. Otpuzao sam i uhvatio je i dovukao u dolinu.Već je mijenjala boju lica”, kazao je Musić.

On je dodao da je bolničarka tražila da je ubiju radije nego da je ostave, ali da su okolnosti bile takve da su se morali povući. Sutradan su došli na isto mjesto, ali nje nije bilo.

“Kako su linije bile blizu i kako smo se dovikivali sa neprijateljskim vojnicima, oni su počeli govoriti kako imaju jednu našu, kako će joj svašta raditi i tako. Tek kasnije sam čuo istinu – da je živa zarobljena i da je nakon mučenja i ubijena”, ispričao je Musić.

Prema optužnici, zarobljena ranjena bolničarka predata je pripadnicama “Fronta žena” pri petrovačkoj brigadi VRS-a, u čijem sastavu su bile optužene.

One su je, kako se navodi, udarale štapovima, Banjac joj je urezala krst na leđima, a Kuburić razrezala donji dio uha, da bi je na kraju usmrtio mlađi maloljetnik Veselko Đukić.

Svjedokinja Mevlida Konjević, koja je sa oštećenom bila u sanitetu, kazala je da je godinama kasnije čula šta se dešavalo sa Karmen Kremenčić.

Na ročištu je iskaz dala i sudska vještakinja Nada Milovanović, koja je zaključila da je, i pored teškog zdravstvneog stanja, Radmila Banjac procesno sposobna učestvovati u suđenju.

Branioci su ponovili kako su “na tragu postizanja sporazuma sa Tužilaštvom o priznanju krivnje”.

Nastavak suđenja zakazan je za 3. februar.

Dženita Duraković


This post is also available in: English