Članak

Zatraženo produženje mjera Ćuriću i drugima

21. Januara 2015.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje mjera zabrane petorici optuženih za zločin počinjen na području Mostara. Odbrane se nisu protivile ovom prijedlogu.

This post is also available in: English

Tužilaštvo je zatražilo produženje mjera zabrane sastajanja sa svjedocima, jer se radi o licima koja žive na području iste općine.

Odbrane se nisu protivile produženju mjera.

“Ne protivimo se produženju mjera, ali mom branjeniku za vrijeme trajanja istrage nisu bile određene mjere, ali kada je potvrđena optužnica, određene su mu mjere…”, kazao je advokat petooptuženog Senad Dupovac.

Optuženima Enesu Ćuriću, Ibrahimu Demiroviću, Samiru Kresi, Habibu Čopelju i Mehmedu Kaminiću je na teret stavljeno da su od kraja juna do početka decembra 1993. godine na širem području općine Mostar učestvovali u protivpravnom lišenju slobode i zatvaranju civila hrvatske nacionalnosti.

Državno tužilaštvo smatra da je Ćurić bio pripadnik 49. brdske brigade Armije BiH (ABiH) i upravnik zatvoreničkog objekta u osnovnoj školi i drugim zatvoreničkim objektima u Potocima, Demirović komandant 47. brdske brigade ABiH, Kreso načelnik saniteta vojne jedinice brdske brigade koja je djelovala na području Bijelog Polja, a Čopelj i Kaminić pripadnici ABiH.

Demirović je optužen i da je, kao pripadnik 449. istočnohercegovačke brdske brigade ABiH, 1993. godine u mjestu Potoci prisiljavao jednu osobu na seksualni odnos.

Izjašnjenje o krivnji je zakazano za 28. januar.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English