Članak

Oslobađajuća presuda Škori i Milošu

21. Januara 2015.00:00
Kantonalni sud u Novom Travniku oslobodio je Miroslava Škoru i Dalibora Miloša optužbi za zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen na području Kiseljaka 1993. godine.

This post is also available in: English

Optužbe protiv Bosiljka i Ljubomira Dilbera su odbijene.

Vijeće Kantonalnog suda u Novom Travniku kratko je obrazložilo kako Optužba nije dokazala činjenice koje su optuženim stavljene na teret.

Ranije, u fazi iznošenja dokaza Odbrane, Sudsko vijeće prekinulo je izvođenje dokaza jer je ocijenilo da se ne mogu dokazati djela navedena u optužnici.

Kantonalno tužilaštvo u Travniku je prije zaključenja dokaznog postupka priložilo izmijenjenu optužnicu u kojoj je odustalo od krivičnog gonjenja Bosiljka i Ljubomira Dilbera.

Kantonalno tužilaštvo prethodno je optužilo četvoricu bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Kiseljaku za zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen u junu 1993. godine u naselju Behrići, nadomak Kiseljaka. Tom prilikom zarobljeni su i mučeni Ramo Hatidžić, Memsudin Planinčić i Vahid Klisura, koji je kasnije ubijen.

“Tužilaštvo će ići sa žalbom u ovom slučaju”, kazala je kantonalna tužiteljica Sanja Hodžić.

Braniteljica optuženih Škore i Miloša, Branka Praljak izrazila je zadovoljstvo presudom te dodala: “Zadovoljna sam presudom, ali bih voljela da su dokazi Odbrane do kraja izneseni. Ali Vijeće je već tada zaključilo da se optužbe ne mogu dokazati”, rekla je braniteljica Praljak.

Kenan Kavazović


This post is also available in: English