Članak

Izvinjenje i kajanje zbog udaraca

21. Januara 2015.00:00
Drago Vukadinović ponovo je pred vijećem Kantonalnog suda u Novom Travniku priznao krivnju i izrazio kajanje zbog onoga što je 1993. godine učinio oštećenoj Š.N. iz Busovače.

This post is also available in: English

Vijeće je, nakon što je optuženi ispričao događaje koji mu se optužnicom stavljaju na teret, prihvatilo izjavu o priznanju krivnje, a zatim su iznesene završne riječi.

Na ročištu za razmatranje izjašnjenja o priznanju krivnje optuženi Drago Vukadinović zvani Dragić iz Busovače, na pitanje predsjednice vijeća Lazarele Porić, ponovo je priznao krivnju, a poslije toga ispričao događaje koji mu se optužnicom stavljaju na teret.

Vukadinović je rekao da je tokom rata bio pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), odnosno službe sigurnosti (SIS).

“Jedne prilike od nadređenog sam dobio naređenje za pretres kuće oštećene Š.N. jer se sumnjalo da ima skrivenu radiostanicu pomoću koje je navođena artiljerija. Izvršili smo pretres, ali nije bilo fizičkog kontakta”, kazao je optuženi.

Drugi put, kako je dodao, zbog velikog broja izbjeglica, vršili smo smještaj hrvatskih porodica u kuće.

“Trebali smo smjestiti porodicu iz sela Čukle (općina Travnik) u kuću oštećene. Ona se protivila. Tukao sam je i izbacio iz kuće, ali nisam uzeo novac koji se navodi u optužnici. Bilo je više vojnika, ali se osjećam odgovornim. U to vrijeme bio sam mlad, podvodljiv i pod velikim stresom zbog pogibije brata, koji ni do danas nije pronađen”, kazao je Vukadinović.

On je uputio izvinjenje oštećenoj, koja nije prisustvovala današnjem ročištu.

Kantonalni tužilac Ahmed Mešić predložio je da se uzmu u obzir olakšavajuće okolnosti i da se izrekne kazna u skladu sa zakonom.

Braniteljica Branka Praljak je naglasila da je optuženi priznao krivnju, da je u to vrijeme izgubio brata, ali i da oštećena nije imala ništa protiv minimalne kazne prilikom neuspjelih pregovora o priznanju krivnje.

“Odbrana smatra da su se stekli uslovi za ublažavanje kazne do zakonskog minimuma od jedne godine”, kazala je braniteljica Praljak, navodeći primjere iz sličnih slučajeva u kantonalnim sudovima u Mostaru i Zenici.

Objava presude zakazana je za 23. januar.

Povezani članci

Kenan Kavazović


This post is also available in: English