Članak

Tužilaštvo traži opet 45 godina za Trbića

19. Januara 2015.00:00
Državno tužilaštvo zatražilo je da Milorad Trbić bude osuđen na 45 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici, dok njegova Odbrana smatra da prvostepena presuda treba biti ukinuta i održano ponovno suđenje.

This post is also available in: English

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH, tužilac Džermin Pašić je kazao da ostaje kod žalbi iznesenih 2010. godine, zatraživši za Trbića kaznu veću za 15 godina u odnosu na onu na koju je osuđen.

Trbić, bivši pomoćnik načelnika za bezbjednost Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), osuđen je na 30 godina za učešće u genocidu u Srebrenici.

Branilac Dalibor Pejaković je zatražio da prvostepena presuda Suda BiH bude ukinuta i da se održi obnovljeno suđenje nakon kojeg bi Apelaciono vijeće oslobodilo Trbića krivice.

“Posebno želim da zatražim da moj branjenik – koji se nalazi u pritvoru uprkos tome što je ukinuta pravosnažna presuda – bude pušten na slobodu do donošenja konačne odluke Apelacionog vijeća”, rekao je Pejaković.

Milorad Trbić se također obratio Apelacionom vijeću, istaknuvši da je “nevin osuđen” te da je Sud BiH tokom suđenja kršio njegova prava.

“Želim da još jednom javno kažem da nisam bio prisutan ni na jednom mjestu gdje je vršeno ubijanje Srebreničana, niti sam učestvovao u tim radnjama ili znao za iste. Želim ovim putem da obavijestim javnost, moju rodbinu i prijatelje, s obzirom da sam osuđen za najteži ratni zločin, da sam nevin osuđen”, rekao je Trbić.

Žalbe pred Apelacionim vijećem su iznijete nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo drugostepenu presudu zbog primjene Krivičnog zakona BiH. Ustavni sud BiH ukinuo je pravosnažnu presudu Trbiću utvrdivši da su njegova prava, po Evropskoj konvenciji za ljudska prava, povrijeđena zbog pogrešne primjene zakona s obzirom da je u njegovom slučaju mogao biti korišten krivični zakon bivše Jugoslavije.

Na ročištu pred Apelacionim vijećem žalbe su razmatrane u odnosu na visinu kazne i primjenu zakona.

Suđenje Trbiću počelo je 2007. godine. Dvije godine kasnije proglašen je krivim da je od 10. jula do 30. novembra 1995. učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu i operacijama hvatanja, zatvaranja i “pogubljavanja po prijekom postupku”, te potom pokopavanja i prikrivanja tijela ubijenih Bošnjaka iz Srebrenice.

Sudsko vijeće ga je proglasilo krivim za genocid i osudilo na 30 godina zatvora prema Krivičnom zakonu BiH. Nakon iznesenih žalbi, Apelaciono vijeće je 2011. potvrdilo prvostepenu presudu.

Trbić se nalazi u pritvoru od 2005. godine, kada se predao Haškom sudu. Pravosuđu BiH je u aprilu 2007. izručen na daljnje procesuiranje.

Apelaciono vijeće će odluku o žalbama donijeti naknadno.

Denis Džidić


This post is also available in: English