Članak

Počelo suđenje Žiliću i Gakiću

9. Januara 2015.00:00
Čitanjem optužnice i saslušanjem prvih svjedoka Optužbe, pred Kantonalnim sudom u Mostaru počelo je suđenje Rami Žiliću i Esadu Gakiću za zločine počinjene nad civilima u Konjicu.

This post is also available in: English

 Pero Jozić, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), kazao je da je zarobljen u maju 1993. i odveden u “Musalu”, gdje je ostao pet mjeseci.

“Nas 36 su doveli u Musalu. Bilo je tu još zatvorenika. Srbi su bili na spratu, a mi smo smješteni dolje u dvoranu. Čuvao nas je Ramo Žilić, dvojica Ćiba, Ramo je bio među najglasnijima”, rekao je Jozić.
 
Svjedok je također opisao kako je nosio hranu jednom od zatvorenika Juri Rajiću, pa je zbog toga bio kažnjen.
 
“Krijući sam nosio jabuku Juri, Ramo me vidio i udario me nogom u stražnjicu. Samo tada i nikada više”, kazao je Jozić.

Svjedok Goran Karlušić je rekao da je Ramu Žilića upoznao 1993. godine tokom zatočenja u zatvoru “Musala” u Konjicu, a da Gakića ne poznaje.
 
“Kad smo došli u Musalu već je bilo ljudi, Srbi su bili na spratu, mi smo bili u dvorani, negdje nas je bilo oko 300. Jeli smo malo riže i hljeba. Kupali su nas hladnom vodom. Jednom nas je Ramo Žilić odveo na kupanje i izveo vani. Samo jednom. Što se mene tiče, sve bi bilo u redu da nije bilo kupanja”, ispričao je Karlušić.

Cmiljan Tomić je rekao da ga je tokom zatočenja u “Musali” 1993. godine optuženi Žilić izveo s drugim zatvorenicima i naredio mu da radi sklekove. “Tu je bilo starih i nepomičnih zatvorenika, pa kada neko od njih ne bi mogao to uraditi, on bi ga udarao nogom u stražnjicu”, rekao je Tomić, dodavši da se Gakića ne sjeća.

Žilić i Gakić su optuženi za nečovječno postupanje prema civilima hrvatske i srpske nacionalnosti koji su bili zatvoreni u prostorijama Osnovne škole “Musala” u Konjicu nanoseći im velike patnje i povrede tjelesnog integriteta i povrede ličnog dostojanstva.
 
Svjedok Ibrahim Halebić, bivši vojni policajac Armije BiH, kazao je da je 1993. optuženog Ramu Žilića upoznao u Osnovnoj školi “Musala”, koja je služila kao zatvor, dok je optuženog Esada Gakića poznavao prije rata. Rekao je da su obojica radili u zatvoru.
 
Na pitanje Optužbe da li je vidio da je neko od zatvorenika zlostavljan, svjedok je odgovorio da je dok je on bio u zatvoru sve bilo fer i korektno. “Čuo sam neke priče po čaršiji o tome, ali ja ne mogu ništa da tvrdim kada nisam vidio”, kazao je Halebić.
 
Žilićev branilac Duško Tomić upitao je svjedoka kako je njegov klijent bio obučen, na šta je Halebić odgovorio da ne zna.
 
“Koliko znam, svi koji su bili stražari radili su uglavnom u civilu. Ramo je dužio oružje, dolazio bi na smjenu, uzimao oružje i kada smjena završi, vraćao. Čuo sam priče u kafani da je bilo tuče, ali ne da je to radio Ramo, niti sam ga ja vidio”, rekao je Halebić.
 
On je dodao da Gakića nije viđao u “Musali” jer su radili u suprotnim smjenama.

Svjedok Pašan Širbegović je kazao da je tokom rata u Osnovnoj školi “Musala” radio kao trpezarac.

“Ramu sam upoznao u školi, bio je u obezbjeđenju. Nikada nije imao kod sebe ni pištolj ni nož niti palicu. Nisam ni čuo ni da je nekoga mučio ili tukao”, kazao je Širbegović i dodao da nije čuo ni da je Gakić nekog tukao.

Fadil Čukle je rekao da je 1993. godine radio u obezbjeđenju škole “Musala”, ali da ne zna da li su dvojica optuženih bili pripadnici vojne policije.

Suđenje se nastavlja 23. januara.

Povezani članci

Sanela Gaković


This post is also available in: English