Članak

Zatraženo produženje pritvora osumnjičenima za Štrpce

5. Januara 2015.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora sedmorici osumnjičenih za otmicu putnika iz voza u Štrpcima koji su kasnije ubijeni na području Višegrada, dok su Odbrane zatražile izricanje mjera zabrane.

This post is also available in: English

Državno tužilaštvo je predložilo da Sud BiH produži pritvor u trajanju od dva mjeseca Bobanu Inđiću, Petku Inđiću, Vuku Ratkoviću, Novaku Polugi, Radojici Ristiću, Oliveru Krsmanoviću i Obradu Polugi, zbog sumnje da bi mogli uticati na svjedoke ili saučesnike. 
“Dolazilo je do opstrukcije u istrazi, te su nam neki od svjedoka davali neadekvatne izjave, jer je vršen pritisak na njih”, kazao je tužilac Mirza Hukeljić.
Prema Tužilaštvu, osumnjičeni Obrad Poluga vršio je ometanje istrage, kao i Radojica Ristić, koji je koristio svoj posao u pošti da obavještava osumnjičene o pozivima koji stižu za svjedoke.
Uz ovu sedmoricu, Tužilaštvo BiH sumnjiči i Luku Dragičevića, Dragana Lakića i Momira Nikolića da su 1993. godine u mjestu Štrpci (općina Rudo) oteli 20 putnika iz voza na relaciji Beograd – Bar, a potom ih odveli u Višegrad i ubili.
Dragičeviću, Lakiću i Nikoliću su određene mjere zabrane. Svi su zajedno uhapšeni 5. decembra 2014. godine.
“Tužilaštvu BiH još uvijek su nedostupni neki saučesnici koji se nalaze u Crnoj Gori, Srbiji te Rusiji”, naveo je Hukeljić obrazlažući razloge za produženje pritvora.
Tužilac Mirza Hukeljić je naveo da je Tužilaštvo u proteklih mjesec dana saslušalo četiri osobe u ovom predmetu i prikupilo nove dokaze koji potvrđuju osnovanu sumnju, te zatražilo međunarodnu pravnu pomoć od Srbije.
Odbrane osumnjičenih su se usprotivile “neosnovanom” prijedlogu Tužilaštva, naglasivši da se ne mogu izjasniti o postojanju osnovane sumnje, jer nisu dobili dokaze iz Tužilaštva.
Hukeljić je naveo kako u ovoj fazi nije dužan dostavljati dokaze.
“Ovo su dokazi rekla-kazala. Jedini dokaz je stranica Nataše Kandić, Fond za humanitarno pravo”, kazao je Senad Kreho, branilac Bobana Inđića.
Kreho je rekao da mu nije jasno zašto je Luka Dragičević bolji od njegovog branjenika pa je pušten uz mjere zabrane, te dodao da su trojica osumnjičenih pušteni uz mjere zabrane jer su dali izjave Tužilaštvu.
Odbrane su istakle da nikome nisu dostavljeni dokazi da su osumnjičeni uticali na neke od svjedoka ili saučesnika, te dodali da je prijedlog tužioca apstraktan i nekonkretizovan.
Odbrana Vuka Ratkovića se požalila da je on u pritvoru izgubio 15 do 20 kilograma, te da je bolestan i stopostotni invalid, koji u periodu za koji se sumnjiči uopće nije bio u Vojsci Republike Srpske (VRS).
Sud će odluku donijeti u narednom periodu.

Džana Brkanić


This post is also available in: English