Članak

Razgovor s Bašićem u dvorištu

5. Januara 2015.00:00
Svjedok Kantonalnog tužilaštva u Zenici je kazao da je optuženog Eniza Bašića vidio kako naoružan stoji ispred dvije osobe koje su nekoliko dana kasnije pronađene mrtve.

This post is also available in: English

Zvonko Baković je rekao da Bašića poznaje od prije rata jer je radio u policiji, te da ga je jedne prilike vidio u dvorištu kuće u selu Vardište sa Lukom Šestanom i Mirkom Letićem, koji su kasnije pronađeni mrtvi.

“Prolazeći pored kuće Luke Šestana, u dvorištu sam vidio Eniza Bašića kako drži automat u ruci. Stajao je iza njih dvojice. Mirko se sageo da sveže pertle, a Eniz je govorio: ‘Brže, brže.’ Nisam ništa drugo čuo. Kad je mene ugledao, rekao mi je da stanem i pitao ko mi je dozvolio da se krećem. Onda je putem naišao Sabahudin Kolić, koji mi je rekao da sklonim ženu i djecu, i ja sam otišao. Kasnije sam saznao da su zapaljeni, ubijeni”, ispričao je Baković.

Optužnica tereti Bašića da je u aprilu 1993. godine, kao pripadnik Armije BiH (ABiH), iz kuće u selu Vardište neovlašteno odveo dva civila, čija su ugljenisana tijela pronađena nakon nekoliko dana.

Bašić je prigovorio iskazu svjedoka Bakovića, tvrdeći da ga nije nikada vidio, ni prije ni u toku rata, ali da ga sada ponekad sreće i pozdravi u putu, te da je mislio da je on “neki raseljeni Bošnjak”.

Na pitanje da li je moguće da je te prilike vidio Samira Kolića, svjedok Baković je odgovorio da nije, nego njegovog brata Sabahudina, te da je razgovor s optuženim sada dodao u odnosu na raniji iskaz jer ga to prije nisu ni pitali.

Odbrana je prigovorila iskazu ovog svjedoka ističući da je “bitno drugačiji u odnosu na iskaze svih prethodnih svjedoka”.

Suđenje se nastavlja 2. februara.

Dženana Sivac


This post is also available in: English