Članak

Utjeha ranjenog Rackovića

24. Decembra 2014.00:00
U nastavku suđenja Vitomiru Rackoviću za zločine počinjene u Višegradu, svjedokinja Odbrane je izjavila da je 19. jula 1992. vidjela optuženog povrijeđenog u domu zdravlja.

This post is also available in: English

Dušana Bukvić, koja je radila kao ljekar u višegradskom domu zdravlja, kazala je da se dobro sjeća tog dana, jer je, dok je bila dežurna, dovezen njen teško ranjeni brat, koji je bio životno ugrožen.

“Bio je potreban hitan transport. Sjećam se da mi je prišao Vito, da me je smirivao. Rekao je: ‘Evo i ja sam ranjen.’ Ne znam gdje je imao povredu, na ruci, ramenu ili leđima”, prisjetila je Bukvić.

Ona je dodala da je Racković kasnije dolazio, jer je imao problema sa laktom.             

Racković je optužen da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), od maja do kraja augusta 1992. godine učestvovao u napadima na bošnjačka sela, zatvaranju, mučenju, prisilnim nestancima, te silovanju.

Na poziv Odbrane, svjedočio je i Mihajlo Jelisavčić, koji je govorio o situaciji u Višegradu prije i nakon izbijanja rata.

“Živjeli smo i radili zajedno. Formiranjem stranaka SDA (Stranke demokratske akcije) i i SDS (Srpske demokratske stranke) došlo je do napetosti… Oni ekstremniji uzimali su sebi za pravo da rade šta hoće”, rekao je Jelisavčić.

On je spomenuo veći broj incidenata i provokacija koje je, kako je naveo, izazvala grupa Murata Šabanovića – presretanje ljudi i vozila, paljenje srpske zastave, rušenje spomenika, prijetnje puštanja brane.

Za ove događaje, svjedok je uglavnom čuo, kao i za zarobljavanje i maltretiranje 11 srpskih policajaca, te ubistva tri člana porodice Tanasković.

Prema njegovom iskazu, nakon odlaska Užičkog korpusa Jugoslovenske narodne armije “počinje pravi rat”.

Na pitanje tužioca Dževada Muratbegovića da li je i na srpskoj strani bilo ekstremista, on je odgovorio da jeste, ali ne kao na “muslimanskoj, jer su bili u većini”.

Svjedok je potvrdio da je odnosu na prijeratni omjer 65 odsto bošnjačkog i 37 odsto srpskog stanovništva, danas u Višegradu žive uglavnom Srbi.

Na pitanje predsjedavajućeg Sudskog vijeća Zorana Božića o srpskim paravojnim grupama, Jelisavčić je rekao da su oni dolazili sa strane.

“Nisam ih poznavao. To nisu bili pravi borci, većinom su došli da pljačkaju. Više su štete nanijeli”, kazao je svjedok.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. januar, kada će Odbrana unijeti materijalne dokaze.

Marija Taušan


This post is also available in: English