Tužilaštvo traži veću kaznu, Odbrana oslobađanje

8. Februara 2016.00:00
Nezadovoljni prvostepenom presudom Suda BiH kojom je Vitomir Racković osuđen na 12 godina zatvora za zločine počinjene na području Višegrada, Tužilaštvo BiH je zatražilo veću kaznu. Odbrana je u pisanoj žalbi tražila oslobađanje ili ukidanje prvostepene p

This post is also available in: English

resude.

Tužilaštvo BiH smatra da je prvostepeno vijeće propustilo da kao otežavajuću okolnost cijeni brojnost krivičnih djela zbog kojih oštećeni – od njih su neki bili radne kolege optuženog – i danas osjećaju posljedice.

“Ističemo da je prvostepeno vijeće precijenilo olakšavajuće okolnosti kada su u pitanju godine optuženog”, kazao je tužilac Dževad Muratbegović.

On je dodao da je optuženi pri činjenju krivičnih djela pokazao neopravdanu okrutnost, predloživši da Apelaciono vijeće povisi kaznu Rackoviću.

Sud BiH je prošle godine osudio Vitomira Rackovića na 12 godina zatvora zbog silovanja, nezakonitog hapšenja, ispitivanja i premlaćivanja civila bošnjačke nacionalnosti iz višegradskih sela. Sud je po dvije tačke oslobodio Rackovića optužbi za učešće u hapšenju dva civila u selu Crni Vrh, te paljenje bošnjačkih kuća u selu Kabernik.

Branilac Petko Pavlović nije na ročištu iznosio navode žalbe, rekavši da ostaje kod pisanih navoda.

Kako je kazao predsjedavajući Apelacionog vijeća Mirko Božović, Odbrana se žalila zbog povrede odredaba Krivičnog zakona, nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja te povrede članova Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava.

Odbrana je predložila, kako je rečeno, da se Racković oslobodi ili da se ukine presuda u osuđujućem dijelu, a potvrdi oslobađajući dio.

Pavlović je predao i medicinsku dokumentaciju optuženog Rackovića, za koga je kazao da je obolio od karcinoma pluća. On je zatražio od Vijeća da dozvoli Rackoviću odlazak u Srbiju na pregled. Racković se brani sa slobode, uz mjere zabrane.

Vijeće će odluku o žalbama donijeti naknadno.

Džana Brkanić


This post is also available in: English