Članak

Optuženi bio kod tetke

22. Decembra 2014.00:00
Dodatni svjedoci Odbrane pred Kantonalnim sudom u Sarajevu izjavili su da je optuženi Azemin Sadiković bio sa porodicom u selu Budmolići (općina Hadžići ) 25. maja 1992. godine, kada su ubijeni ljudi u selu Kasatići.

This post is also available in: English

Mujo i Avdo Katkić, rođaci optuženog, ispričali su da je optuženi sa sestrom, majkom i ocem došao 17. maja 1992. iz sela Kasatići (općina Hadžići).

“Čuo sam da je bio taj napad. Čuo sam da je neko pobio Miloševiće. Spominju tog Macu, priča se svašta. Čuo sam da je pobio te ljude”, kazao je Mujo Katkić, dodavši da je Sadiković sin njegove tetke.  

On je istaknuo kako je siguran da je Sadiković 25. maja bio u njegovoj kući.

Ovaj svjedok i njegov brat Avdo Katkić su rekli da je Sadiković tada bio pripadnik rezervnog sastava policije dok su oni bili u Teritorijalnoj odbrani.

“Pričalo se kasnije da se Maca hvalio negdje da je on osvetio nekog”, kazao je Avdo Katkić.   
 
Sadiković je optužen da je, kao pripadnik Oružanih snaga Republike BiH, u maju 1992. u selu Kasatići ubio četiri civila srpske nacionalnosti.

Adem Katkić, također svjedok Odbrane, naveo je da Sadikovića poznaje od malih nogu, jer je njegova tetka bila njegova komšinica, gdje ga je i viđao.

“Znam da je napustio Kasatiće, znam da je došao tu kod tetke sa porodicom”, rekao je Katkić.

On je naglasio kako mu je poznato da je bio kod tetke i 25. maja 1992. godine.

Odbrana je na ovom suđenju uložila i materijalni dokaz da je Sadiković bio pripadnik Stanice javne bezbjednosti Hadžići od 8. aprila 1992. do 22. aprila 1996. godine.

Na ovaj dokaz, Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu nije prigovaralo.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. januar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English