Članak

Odvođenje oca

22. Decembra 2014.00:00
Svjedokinje Dragica Krišto i Mirjana Jovanović ispričale su pred Kantonalnim sudom u Zenici kako je optuženi Eniz Bašić odveo njihovog oca, čije je ugljenisano tijelo pronađeno dva dana kasnije.

This post is also available in: English

Sestre Krišto i Jovanović su rekle da optuženog dobro poznaju jer su pohađali istu osnovnu školu.
Dragica Krišto je kazala da je iz sela Bilivode izbjegla 17. aprila 1993. godine, jer je njihovo selo napala Armija BiH (ABiH). Nakon što su prenoćili u Vardištu, sutradan je, kako je navela, s roditeljima i sestrom krenula prema Bilivodama i svratili su u kuću Luke Šestana da se odmore i da jedu. 
Pred vrata je, prema iskazu obiju svjedokinja, došao optuženi u maskirnoj uniformi i s puškom.
Svjedokinje su navele da je na njegov poziv izašao Luka Šestan, a zatim i njihov otac Mirko Letić, pošto je optuženi pitao da li u kući ima još muškaraca.
Dok se otac sagnuo da zaveže cipele, optuženi je, prema iskazima svjedokinja, repetirao pušku prema njemu i rekao mu: “Ne moraš svezivati, nećeš daleko.”
Dragica Krišto je kazala da je optuženog pitala kuda vodi njenog oca, a on joj je odgovorio: “Ne brini, samo da ga ispitaju.”
Optuženi je, kako je ispričala, “vojniku Samiru Kuliću rekao da nas zatvore u kuću dok se ne vidi šta će s nama”. 
“Ja sam Enizu opet rekla da nam vrati tatu. Luka i tata su krenuli naprijed, a on je išao za njima. Mi smo bili uplašeni i čekali, a onda sam kroz prozor vidjela Sabahudina Kulića, Samirovog brata. Pokucala sam na prozor, a on je prišao i rekao nam da idemo u Vardište svome narodu, da nam ne može garantirati živote, jer je takva situacija”, prisjetila se Krišto.
Dva dana kasnije, saznali su da su tri čovjeka ubijena u jednoj vikendici, gdje su otišle. 
“Vidjeli smo tri tijela. Samo kosti i pepeo na dušeku koji je izgorio, ostale su samo žice. Oca Mirka Letića sam prepoznala po satu, Luku Šestana po gvozdenim dolarima koje mu je slala jedna rodica i držao ih je u džepu, a svekra Jozu Krištu smo poznali po zubima”, prisjetila se Krišto.
Optužnica tereti Bašića da je u aprilu 1993. godine, kao pripadnik ABiH, iz kuće u selu Vardište neovlašteno odveo dva civila, čija su ugljenisana tijela pronađena nakon nekoliko dana.
Mirjana Jovanović je navela da misli da je optuženi bio u vojnoj policiji, što je zaključila po uniformi, te da su ona i sestra poznavale optuženog, jer su se nebrojeno puta sreli na putu prema školi.
Na upit Odbrane da li je u iskazu datom u istrazi izjavila da je osoba koja je odvela njenog oca bio Samir Kulić, svjedokinja je potvrdila da jeste tako izjavila.
Ona je ostala pri tvrdnji da je sada potpuno sigurna da je optuženi “Bašić vojnik koji bi trebao znati šta se desilo s njenim bližnjima s obzirom da ih je on odveo i da joj nije jasno zašto on sada priča da ih ne zna”. 
Optuženi je na oba iskaza prigovorio, navodeći da se ne sjeća svjedokinja iz škole, a posebno da se nakon škole s njima sreo.
Suđenje se nastavlja 5. januara.

Dženana Sivac


This post is also available in: English