Članak

Optužnica za zločin u Mostaru

17. Decembra 2014.00:00
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Mileta Puljića za zločine počinjene nad bošnjačkim stanovništvom sa područja Mostara tokom 1993. i 1994. godine.

This post is also available in: English

Prema nepotvrđenoj optužnici Tužilaštva BiH, Puljić je, kao zapovjednik Druge bojne druge brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) na području Mostara učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu u sklopu kojeg su vršeni prisilni nestanci, hapšeni Bošnjaci i zatvarani u zatvore i logore. Također, odvođeni su na prinudne radove na prvu liniju fronta, te u živi štit.

U optužnici stoji da je u sklopu udruženog zločinačkog poduhvata vršeno protjerivanje žena, djece i staraca, koji su nezakonito zatočeni na različitim lokacijama, te prisilno premješteni na teritoriju pod kontrolom Armije BiH (ABiH).

“Izvođenjem zatočenih Bošnjaka iz logora Heliodrom i drugih objekata za zatočenje na prinudne radove na prvu liniju, tjeranjem u živi štit i zlostavljanjem na druge načine, ubijeno je 11 žrtava bošnjačke nacionalnosti, više od 70 žrtava je ranjeno, a dvije osobe su odvedene u nepoznatom pravcu”, navodi se u optužnici.

Iz Tužilaštva je saopćeno da je iz logora Heliodrom i drugih lokacija u više navrata na prisilne radove odvođeno od nekoliko desetina pa do više od 100 zatočenih Bošnjaka.

Pripadnici Druge bojne druge brigade HVO-a, kojom je zapovijedao Puljić, prema Tužilaštvu BiH, fizički su zlostavljali i mučili na ponižavajuće načine oko 15 osoba.

Puljića Tužilaštvo BiH sumnjiči za zločin protiv čovječnosti.

Prema saopćenju Tužilaštva BiH, ova optužnica je vrlo opširna jer je zločin počinjen nad više od stotinu žrtava.

“Uz optužnicu, Sudu BiH je proslijeđen opsežan dokazni materijal sa više stotina dokaza, a predloženo je pozivanje 85 svjedoka Optužbe i dva vještaka”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Albina Sorguč


This post is also available in: English