Članak

Dokaz o ranjavanju Šekarića

15. Decembra 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Goražda i Višegrada, Odbrana je uložila nekoliko materijalnih dokaza, među kojima je i medicinska dokumentacija kojom potvrđuje da je optuženi Dragan Šekarić bio ranjen u junu 1992. godine.

This post is also available in: English

Šekarićev branilac Borislav Jamina je rekao da je dokumentaciju o ranjavanju optuženog dobio od Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Među uloženim dokazima je i kaznena evidencija za svjedokinju S-2, kao i optužnica Tužilaštva BiH protiv Dragana Šekarića, svjedoka S-4 i još jednog lica zbog krivičnog djela prevara pri glasanju. Prema ovoj optužnici, a kako je naveo advokat Jamina, ovom krivičnom radnjom “pokušalo se obezbijediti mjesto svjedokinji S-2 u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona”.

Tužilac Seid Marušić je kazao da ne shvata relevantnost ovih dokaza, koje je Sudsko vijeće prihvatilo.

Šekarić, bivši pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) i paravojne formacije “Osvetnik”, optužen je za učešće u napadu na selo Lozje (općina Goražde), te za ubistva, silovanja i fizičko zlostavljanje nesrpskih civila u Višegradu. Prema optužnici, Šekarić je zločine činio od aprila 1992. i tokom 1993. godine.

Mira Smajlović, predsjednica Sudskog vijeća, konstatovala je da se Tužilaštvu BiH daje rok do sredine januara za saslušanje dodatnih svjedoka. Nakon toga, Odbrana opet može da predloži svoje nove dokaze.

Vijeće će na narednom ročištu kao svjedoke Suda BiH ponovo ispitati dva svjedoka Tužilaštva BiH. Smajlović je kazala da ovo nije formalni redoslijed postupka, ali da se na ovaj način radi zbog ekonomičnosti i zbog toga što je optuženi u pritvoru.

Suđenje se nastavlja 22. decembra.

Džana Brkanić


This post is also available in: English