Članak

Tajna priprema napada na Trnovo

9. Decembra 2014.00:00
Svjedok Tužilaštva BiH je na suđenju negirao tvrdnju Odbrane da je učestvovao u planiranju napada na Trnovo 31. maja 1992. godine.

This post is also available in: English

“Ne mogu se složiti sa vašom konstatacijom”, rekao je svjedok Rade Ivanović odgovarajući na tvrdnju Edine Rešidović, braniteljice optuženog Edhema Godinjaka, da je on učestvovao u pripremi napada na Trnovo.

Svjedok je sredinom novembra počeo sa davanjem iskaza na suđenju Godinjaku, Medarisu Šariću i Mirku Bunozi, optuženima za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem ubistava i zatvaranja Srba u selima na području Trnova.

Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik SJB-a Trnovo, Šarić komandant Štaba Teritorijalne odbrane (TO) u Trnovu, a Bunoza komandant jedinica Hrvatskih obrambenih snaga (HOS).

Rešidović je svjedoku pokazala zapisnike sa sastanaka srpskog Kriznog štaba u Trnovu, kojima je prisustvovao, a na kojima se razgovaralo o napadu. Iz zapisnika se vidi da je svjedok na sastancima bio u svojstvu načelnika srpske stanice policije u Trnovu, što svjedok nije osporavao.

U dokumentima se navodi, kako je rekla Rešidović, da je postojala čvrsta veza Kriznog štaba i srpske Teritorijalne odbrane Trnova sa Taktičkom grupom Vojske Republike Srpske (VRS) u Kalinoviku.

Odbrana je iznijela tvrdnju kako je svjedok u Kalinovik odlazio radi uspostave saradnje, na što je on odgovorio: “Ako sam odlazio u Kalinovik, odlazio sam zbog privatnih obaveza.”

Jedan od strateških ciljeva Srpske demokratske stranke (SDS), kako je navela Odbrana, bio je povezivanje Lukavice sa Fočom i Kalinovikom preko Trnova.

Prema riječima braniteljice Rešidović, na jednom od sastanaka Kriznog štaba razgovarano je o tome da srpsko stanovništvo prije napada napusti Trnovo, te da je u tome učestvovala policijska stanica čiji je svjedok bio načelnik.

“Nikada nisam prisustvovao sastanku o evakuaciji stanovništva”, rekao je svjedok, te dodao kako se policija prije napada povukla u Hotel “Treskavica” zbog informacije da će ih muslimani napasti.

Prema dokazima Odbrane, napad je pripreman u tajnosti, ali je izvjesni Željko Spasojević obavijestio o tome neke muslimane i prenio im da drugima kažu da napuste Trnovo, što je najveći broj i učinio.

Odbrana je u ispitivanju osporavala tvrdnju svjedoka kako je do podjele policije u Trnovu došlo 21. aprila 1992. godine, nakon što su muslimanski vojnici ubili mješovitu patrolu. Nakon toga, kako je rekao, patrole su radile mješovito do napada Taktičke grupe iz Kalinovika na Trnovo.

U dokumentu pokazanom u sudnici se vidi da je svjedok 3. aprila 1992. dobio i potpisao rješenje ministra unutrašnjih poslova Srpske Republike BiH o imenovanju za načelnika srpske policije u Trnovu.

“Nikako ovo 3. aprila nisam mogao dobiti. To nije tačno”, odgovorio je svjedok.

Saslušanje svjedoka nastavlja se 16. decembra.

Amer Jahić


This post is also available in: English