Članak

Đogatović nije bio na smjeni

8. Decembra 2014.00:00
U nastavku suđenja Iliji Đogatoviću za zločine počinjene nad civilima u Donjem Vakufu, svjedok Odbrane je rekao da optuženi nije bio na smjeni kada je ubijen Sulejman Šutković.

This post is also available in: English

Svjedok Radivoj Milutinović, koji je u to vrijeme bio razvodnik straže u 19. lakoj pješadijskoj brigadi Vojske Republike Srpske (VRS), posvjedočio je da on i optuženi Đogatović u vrijeme pogibije Sulejmana Šutkovića nisu bili na smjeni.

“Te noći kada se to desilo, ja i Ilija smo bili na odmoru. Kada smo došli na liniju, rekli su nam da je bila pucnjava”, ispričao je Milutinović.

Dodao je kako Čedo Fonjga nije bio mobiliziran u to vrijeme.

Đogatović, bivši pripadnik VRS-a, optužen je da je, zajedno sa Čedom Fonjgom, koji je u međuvremenu umro, sredinom juna 1992. godine pucao u leđa Sulejmanu Šutkoviću i još jednom civilu u mjestu Čehajići u općini Donji Vakuf.

Svjedok Odbrane Radivoje Fonjga je kazao da Čedo Fonjga još od prije rata živi u Austriji i da se nikada nije vraćao. 

“Bili smo zajedno u Austriji i on se nikad nije vratio u rodno mjesto. Viđao sam Čedu i u Novom Sadu. Kasnije su svi otišli u Austriju i tamo je umro 2004. godine”, rekao je svjedok Fonjga.

Svjedok Zdravko Glišić kazao je kako je poznavao optuženog Iliju Đogatovića, ali ne i Čedu Fonjgu.

“Bio sam u komandi kada se desio taj slučaj. Čula se neka pucnjava, nekih četiri ili pet minuta. Kasnije smo čuli da je poginuo neki Hodža. Pronašli smo tijelo nekih 60 ili 70 metara od rovova. Nije se vodila nikakva istraga. Sahranili smo tijelo na mjestu gdje smo ga i našli, u livadi, pored puta”, rekao je svjedok Glišić.

Nastavak suđenja je 12. januara 2015. godine.

Kenan Kavazović


This post is also available in: English