Članak

Presuda Niševiću i Beriću 8. decembra

4. Decembra 2014.00:00
Okružno tužilaštvo u Banjaluci zatražilo je u završnoj riječi da Goran Nišević i Milenko Berić budu osuđeni za zločin počinjen u Prijedoru, dok su Odbrane zatražile da budu oslobođeni.

This post is also available in: English

Presuda će im biti izrečena u ponedjeljak, 8. decembra.

Nišević i Berić su optuženi da su 9. juna 1992. iz Trnopolja odveli Suada Sivca i Sulejmana Garibovića i ubili ih. Njihova tijela do danas nisu pronađena.   

Prije iznošenja završnih riječi je saslušano i devet svjedoka Odbrane i pročitani iskazi dva svjedoka, koji nisu mogli doći na sud.

Svjedoci Ljubomir, Mile i Rade Nišević, rođaci optuženog Niševića, ispričali su kako su organizovali seoske straže kako bi čuvali svoje kuće u zaseoku kod Trnopolja.  

“U tim stražama učestvovao je Nišević i svaki dan smo bili zajedno. Većina nas nije imala vojne uniforme. Poznajem i Berića otkada je bio dijete, i on je stražario u svom zaseoku. Nikada u tom periodu nismo napuštali svoj zaseok i nismo se miješali sa stražama iz drugih zaselaka”, kazao je Ljubomir Nišević.

On je dodao da su straže u zaseoku Niševići organizovali od 24. maja 1992. godine.

Svjedok Stevo Unijak je rekao da su Bošnjaci prvi počeli organizovati straže.

“Jednu veče je kroz naš zaseok Štrpci prošla četa vojske, za koju mislim da je došla iz Kozarca, i bili su to muslimani, a mi smo ih zvali Zelene beretke. Tu veče smo svi bili u strahu i niko nije smio spavati”, istakao je Unijak.

Dragoljub Kostić je pojasnio da su straže organizovali jer su se bojali za svoju bezbjednost i da nikog nikada nisu privodili.

“Poslije napada na Kozarac bilo je čišćenje. Vojska je odlazila do kuća Bošnjaka i provjeravala da nije ostao neki ekstremista”, istakao je Kostić.

Ostaja Milutinović se prisjetio kako su nepoznate osobe iz Kozarca pucale po kamionu koji je prevozio vojsku i da je tom prilikom poginulo nekoliko vojnika.

“Tada je na radiju Prijedor upućen poziv svim Bošnjacima u ovoj regiji da predaju oružje, kako bi se smirila situacija. Međutim, nije došlo do toga i tada je počelo bombardovanje Trnopolja i Kozarca”, rekao je Milutinović.

Braća Zlatan i Izet Muranović izjavili su da poznaju Berića i da je riječ o dobrom momku koji nikada nije pravio probleme. Kazali su da, dok su boravili u logorima oko Prijedora, nikada niko nije o njemu loše pričao.

Advokat Milan Romanić je pročitao iskaz koji je u prijedorskoj policiji ranije dao Mirzet Karalić, a koji sada živi u Njemačkoj i nije mogao doći da svjedoči.
Prisjećajući se dana kada je odveden Suad Sivac, svjedok je rekao da je vidio grupu vojnika među kojima je prepoznao Gorana Niševića.

“Bio sam na oko 200 metara udaljenosti od njih kada su ispred njih slučajno naišla još dva momka na biciklu i oni su ih zaustavili. Kad sam to vidio, vratio sam se kući i kasnije sam saznao da su oni odveli Suada”, navedno je u iskazu.

Danas je pročitana i izjava koju je takođe ranije policiji dao Jusuf Karalić, koji je kazao kako je čuo da je Berić sa drugim vojnicima odveo Suada Sivca.

“Jedan dan je sa plavim kamionom i još nekoliko vojnika došao pred moju kuću i rekao mojoj porodici i meni da uđemo, da nas moraju voziti u logor”, naveo je Karalić i dodao da je kad je izašao iz logora zatekao opljačkanu kuću i čuo od komšija da je to uradio Nišević.

Goran Obradović


This post is also available in: English