Članak

Premlaćivanje u privatnom zatvoru

3. Decembra 2014.00:00
Na suđenju za zločin počinjen u sarajevskom naselju Hrasno, svjedok Optužbe je ispričao kako ga je udaralo više osoba, među kojima je vidio optuženog Marija Frimela.

This post is also available in: English

Branko Toholj se prisjetio kako su 5. oktobra 1992. godine, nakon što je na Trgu Pere Kosorića 10 izgorio neboder u kojem je živio, stanari smješteni u Osnovnu školu “Ivan Goran Kovačić”.

Toholj je naveo da su u školu došala dvojica naoružanih muškaraca u uniformama i da su njega i još nekoliko osoba prozvali imenom i prezimenom. Odveli su ih u jednu prostoriju također na Trgu Pere Kosorića, koja je, prema svjedoku, bila privatni zatvor.

“Zidovi su bili krvavi. Kad sam ušao s leđa, onda je išlo gaženje. Polomljena su mi rebra, izbijeni zubi… Udarala su me tri lica”, kazao je Toholj, kojeg su na suđenje priveli pripadnici Sudske policije iz Trebinja nakon što se nije odazvao ranijem sudskom pozivu. 

On je rekao da je, kada je pao od udarca u leđa, podigao glavu i vidio Marija Frimela.

“Marija Frimela sam poznavao iz viđenja. Nismo se družili, bio je u maskirnoj uniformi, bio je naoružan, imao je automat”, kazao je svjedok.

Na pitanje Odbrane da li je moguće da su ga drugi tukli, a da je Frimel stajao, svjedok je rekao: “Bilo je njegovih nogu dosta.”

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tereti Marija Frimela da je u sarajevskom naselju Hrasno, kao komandant odreda “Ivan Krndelj” Armije BiH (ABiH), nezakonito privodio, te fizički i psihički zlostavljao osobe srpske nacionalnosti.

Svjedok Toholj je naveo da je istog dana vidio da je pretučen i Mladen Blagovčanin, koji je bio krvav.

“Mladen je već bio razbijen kad sam ja došao. Zatekao sam ga razvaljenog. Ko ga je tukao, zna on”, kazao je svjedok, potvrdivši da je Blagovčanin odveden u Centralni zatvor.

Toholj je rekao da su ga spasili Dževad Lakača i Junuz Rajić.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. decembar.

Povezani članci

Albina Sorguč


This post is also available in: English