Članak

Svjedok čuo za vod smrti

1. Decembra 2014.00:00
Zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, ispričao je kako je u ljeto 1995. godine bio na terenu u Srebrenici.

This post is also available in: English

SG-8 je rekao da se 1995., nakon što je uhapšen u Srbiji i vraćen u BiH, priključio Specijalnoj policiji i da je upućen na Jahorinu u Centar za obuku. Tokom boravka na Jahorini, kako je kazao, otišao je na teren u Srebrenicu.

“Zaustavili smo se na jednoj raskrsnici. Nisam znao gdje je to. Raspoređeni smo duž puta i trebalo je da prihvatamo civile i puštamo dalje. Civili su dolazili gore s brda”, rekao je svjedok, dodavši kako se sjeća veće grupe ljudi koji su se predali, a koji su odvedeni dalje s tog mjesta.

Na pitanje tužioca Ibre Bulića da li je tu bilo i pripadnika drugih jedinica, svjedok je kazao da su bili pripadnici vojske i civilna policija.

Tokom boravka na terenu, kako je rekao SG-8, desila su se dva ubistva.

“Pred mrak čula se dreka i da je neko vikao: ‘Predajte se.’ Onda se čula bomba. Tada je jedan momak iz naše jedinice ranjen i onda je uslijedila pucnjava”, ispričao je on.

Svjedok je kazao i da su pripadnici jedinice pozivni da prenose neko oružje, ali da se on nije prijavio na taj zadatak. Tužilac je pročitao dio izjave iz 2010. godine u kojoj je svjedok naveo da je dan nakon poziva za prenos oružja čuo da su dobrovoljci pozvani za taj zadatak bili u “vodu smrti”, na šta je SG-8 rekao da je to tačno.

Odbrana je pitala svjedoka da li je tačno da on ne zna nikoga iz takozvanog “voda smrti”, što je svjedok i potvrdio.

SG-8 je kazao da je komandant Specijalne policije Gorana Sarića, nije vidio na Jahorini.

“Vidio sam ga u Bileći i drugi put na Boračkom jezeru”, rekao je svjedok.

Sarić je optužen da je komandovao policijskim snagama koje su učestvovale u pretresima, razoružavanju, te prisilnom premještanju žena, djece i staraca, kao i odvajanju muškaraca i dječaka koji će kasnije biti pogubljeni na području Srebrenice.

Prema optužnici, on je pripadnicima policije izdao naredbu da osiguravaju putnu komunikaciju Bratunac – Konjević Polje i da zarobljavaju muškarce koji su pokušali šumom izaći iz zaštićene zone Srebrenica.

Na kraju suđenja Odbrana je zatražila da se Sariću ublaže mjere zabrane jer je pravosnažno oslobođen u drugom predmetu. Tužilac Bulić je rekao kako nema razloga za njihovo ukidanje.

Suđenje se nastavlja 8. decembra, saslušanjem novog zaštićenog svjedoka Optužbe.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English