Članak

Odvođenje iz Vardišta

1. Decembra 2014.00:00
Svjedokinja Kantonalnog tužilaštva u Zenici ispričala je na suđenju Enizu Bašiću kako je saznala da je optuženi učestvovao u odvođenju dva civila iz sela Vardište (općina Zenica).

This post is also available in: English

Sonja Krišto je kazala da je zbog pucnjave i granatiranja u aprilu 1992. godine s rodbinom i drugim mještanima napustila porodičnu kuću u selu Bilivode i da su otišli u Vardište, u kuću Luke Šestana.

Nakon što je sa svekrom obišla svoje selo, Krišto se vratila u Vardište, gdje je od rodbine saznala za odvođenje.

“Kada sam se vratila u Vardište, u kući sam zatekla Mirjanu, Dragicu i Zorku, koje su mi tad rekle da je Luku Šestana i Mirka Letića odveo Eniz Bašić, ali da će ih, kako je on rekao, vratiti. Plakale su i bile su uplašene. Nakon tri ili četiri dana saznali smo da su trojica ljudi zapaljeni u vikendici na Bilivodama”, prisjetila se Krišto.

Ona je dodala da su sa Civilnom zaštitom (CZ) otišli u izgorjelu vikendicu, gdje je “vidjela tri kostura”.

Kako je navela, prepoznala je Luku Šestana, Mirka Letića i svog svekra.

Kantonalno tužilaštvo tereti Bašića da je u aprilu 1993. godine, kao pripadnik Armije BiH (ABiH), iz kuće u selu Vardište neovlašteno odveo dva civila, čija su ugljenisana tijela pronađena nakon nekoliko dana.

Svjedokinja je rekla da joj Eniz Bašić nije poznat.

Svjedok Jakov Krišto ispričao je da je sa suprugom Sonjom i roditeljima živio u Bilivodama, na koje je napad počeo 17. aprila. On je kazao da se s drugim vojnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) predao i da su odvedeni u Kazneno-popravni dom (KPD). 

“Ostali članovi moje porodice su otišli kod tetka Luke Šestana u Vardište. Luka Šestan i moj otac Jozo Krišto su tada bili civili, a za Mirka Letića ne vjerujem da je bio pripadnik vojske… Upravnik u Domu me je obavijestio da moram kopati grobove. Tada sam od pokojne mame saznao da je njih dvojicu odveo Eniz Bašić, a da ne znaju ko je oca zadržao u selu”, rekao je svjedok.

Krišto je ispričao da mu je majka kazala da je Bašić bio naoružan i da ih je odveo, ali je rekao da će se oni brzo vratiti. 

Suđenje će biti nastavljeno 22. decembra.

Dženana Sivac


This post is also available in: English