Članak

Potvrđena optužnica za zločine u Tesliću

27. Novembra 2014.00:00
Državni sud potvrdio je optužnicu protiv pet osoba za zločine počinjene 1992. godine na području Teslića.

This post is also available in: English

Optužnicom se Dragan Marjanović, Saša Gavranović, Vitomir Dević, Zoran Šljuk i Darijo Slavuljica terete za ubistva bošnjačkih civila počinjenih u junu 1992. godine na planini Borje.  

Iz Tužilaštva BiH je prethodno saopćeno da se radi o istrazi koja je proslijeđena iz Haškog tribunala pod nazivom “Miće”.

Nakon potvrđivanja optužnice, Državno tužilaštvo je predložilo da se ukine pritvor optuženima Gavranoviću, Deviću i Šljuku, te da im se umjesto toga odrede mjere zabrane napuštanja boravišta, a da se Marjanoviću i Slavuljici produže mjere zabrane.

“Tužilaštvo smatra da ne postoje razlozi da se produžava pritvor u ovoj fazi i nalazi da su predložene mjere zabrane napuštanja opštine prebivališta najpogodnije za optužene, te da neće u bitnom ograničiti njihovo kretanje”, rekao je tužilac Mirza Hukeljić.

Branioci Gavranovića i Šljuka nisu se protivili određivanju mjera zabrane, dok je Devićeva Odbrana navela da “u ovoj fazi nema potrebe ni za takvim mjerama”.

Marjanovićev advokat Milan Romanić je kazao da se protivi produženju mjera zabrane s obzirom da je njegov klijent već pokazao “da se rigorozno pridržava mjera”.

Državno tužilaštvo je prvobitno podiglo optužnicu u predmetu “Miće” 17. novembra protiv Marjanovića, Gavranovića, Devića, Šljuka, Slavuljice i Dragomira Kezunovića. Na današnjem ročištu je rečeno da je optužnica bez Kezunovića podignuta 24., a potvrđena 26. novembra.

Petorica optuženih su prvobitno bili u grupi sa još sedmoricom osumnjičenih u predmetu nazvanom “Miće”. Radi se o Andriji Bjeloševiću, Milanu Saviću, Dušanu Kuzmanoviću, Marinku Đukiću, Miroslavu Pijunoviću, Dobrivoju Ćulibrku, Predragu Markočeviću i Predragu Subotiću.

Tužilaštvo BiH je navelo kako je istraga protiv njih je u toku. Pored Teslića, predmet “Miće” se odnosi i na zločine počinjene u Doboju.

Denis Džidić


This post is also available in: English