Članak

Podjela policije po nacionalnoj osnovi

18. Novembra 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Trnovu, prvi svjedok Tužilaštva BiH je rekao kako je u aprilu 1992. godine došlo do podjele policije po nacionalnoj strukturi.

This post is also available in: English

Rade Ivanović, nekadašnji inspektor u Stanici javne bezbjednosti (SJB) Trnovo, ispričao je da su podjeli policije prethodila ubistva policajaca iz mješovite patrole.

On je kazao kako je čuo priču da je ova patrola zaustavila kamion na području Trnova 21. aprila 1992. godine, a da su ispod cerade bili muslimanski vojnici, koji su ubili trojicu policajaca.

“Mislim da su bili iz sastava ‘Zelenih beretki’”, rekao je svjedok.

Istog dana, kako je dodao, došlo je do podjele policije po nacionalnom sastavu. Svjedok je kazao kako je po zahtjevu Srpske demokratske stranke (SDS) preuzeo “srpsku stanicu policije”. Do 30. maja 1992. godine, prema riječima Ivanovića, patrole su bile podijeljene. 

“Jednim trotoarom patrolirala je patrola srpske nacionalnosti, a drugom stranom patrola muslimanske nacionalnosti”, rekao je svjedok, te dodao da su međusobno kontaktirali.

Svjedok je kazao da je vidio kako je Godinjak, koji je bio načelnik SJB-a Trnovo, “zastranio u smislu nacionalnog, da organizuje ljude, da ih podstiče na zlo”, te je jednog policajca upitao zašto ne preduzmu nešto da ga smijene, na što mu je rečeno: “E, moj Rade, sada je već kasno.”

Zajedno sa Godinjakom, za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem ubistava i zatvaranja Srba u selima na području Trnova, optuženi su Medaris Šarić i Mirko Bunoza.

Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik SJB-a Trnovo, Šarić komandant Štaba Teritorijalne odbrane (TO) u Trnovu, a Bunoza komandant jedinica Hrvatskih obrambenih snaga (HOS). 

Svjedok je kazao kako mu je otac, u 80. godini života, ubijen u junu 1992. u selu Milje (općina Trnovo).

“Otac je ubijen ispred porodične kuće 15. juna”, rekao je on.

U optužnici je, između ostalog, navedeno da su srpski civili koji zbog starosti nisu mogli napustiti svoje kuće ubijeni u periodu od juna do novembra 1992. godine.

Svjedok je kazao kako su muslimanske jedinice izvršile napad 31. jula 1992. godine i zauzele Trnovo, koje je dva mjeseca ranije bilo pod kontrolom srpskih vojnika.

Od Jove Eeleza, koji je bio zatvoren u garaži u selu Godinje (općina Trnovo), svjedok Ivanović je, kako je rekao, čuo priču da ih je čuvala policija, te da su premlaćivani. Od njega je svjedok, kako je ispričao, također čuo da je u garažu dolazio Godinjak, te da je govorio da se zatvorenici ne smiju tući.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, svjedok je kazao kako je Godinjak imenovan za načelnika policije u skladu sa tadašnjim zakonima, te da je to bilo prije prvih višestranačkih izbora.

Tvrdnja Odbrane je da se Godinjak suprotstavio izmjeni nacionalnog sastava u policiji, te je u sudnici pokazan dokument u kojem je navedeno da nije primio jednog muslimanskog policajca jer su sva mjesta popunjena.

Odbrana će sa ispitivanjem svjedoka nastaviti 2. decembra.

Amer Jahić


This post is also available in: English