Članak

Dokazi o ratnom putu Čolomana

14. Novembra 2014.00:00
Na suđenju Jasminu Čolomanu, optuženom za zločin počinjen na području Viteza, Tužilaštvo BiH uložilo je materijalne dokaze kojima dokazuje pripadnost optuženog Armiji BiH (ABiH).

This post is also available in: English

Tužiteljica Gordana Tadić prezentovala je 22 materijalna dokaza, među kojima je i izvještaj Sedme muslimanske brigade ABiH kojim, kako je kazala, dokazuje da je Čolomanu 1993. godine izrečena disciplinska mjera, te da je isključen iz brigade, kao i izvod iz vojne evidencije optuženog.

Čolomanova Odbrana je kazala da se u dokazima Tužilaštva navode različiti datumi njegovog isključenja iz brigade.

“U jednom dokumentu se vidi da je optuženi prije inkriminisanog događaja isključen iz brigade. Dakle, ne govori se jasno do kada je Jasmin Čoloman bio pripadnik brigade”, rekao je Senad Dupovac, branilac optuženog.

Čolomanu se sudi da je, kao pripadnik diverzantskog voda Sedme muslimanske brigade ABiH, 24. aprila 1993. u mjestu Počulice došao naoružan ispred Doma, u kojem su bili zatočeni civili hrvatske nacionalnosti, i pucao iz automatskog oružja. Tada su, kako smatra Tužilaštvo, ubijene tri osobe, a devet ih je ranjeno.

Tužiteljica je uložila i izvode iz knjige umrlih za Ivu i Jozu Vidović, te Peru Papića, kojima dokazuje da su stradali u događaju iz optužnice.

“Oni su stradali 23. aprila, a optužnica se odnosi na 24. april. Dakle, prigovaram relevantnosti ovog dokaza”, rekao je Dupovac.

Tužilaštvo je kazalo da će saslušanjem svjedoka iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) završiti dokazni postupak, a Odbrana je kazala da njihov plan izvođenja dokaza zavisi od svjedočenja tog svjedoka.

“Ako on potvrdi tezu Odbrane, onda bismo izveli samo nekoliko materijalnih dokaza. Ako se to ne desi, onda bismo imali četiri svjedoka, uviđaj lica mjesta i nekoliko materijalnih dokaza”, rekao je Dupovac.

Tužilaštvo je kazalo da će Sudsko vijeće obavijestiti kada će ovaj svjedok moći da svjedoči, a tada će se i suđenje nastaviti.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English