Članak

Pucnjava u Domu

7. Novembra 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Viteza, Tužilaštvo BiH pročitalo je iskaz preminulog svjedoka koji je rekao da je bio u Domu u Počulicama kada je pucano na zatvorenike.

This post is also available in: English

U iskazu datom 2007. godine, svjedok Ante Popić je ispričao da je u aprilu 1993. zatvoren u Dom u mjestu Počulice, gdje je zatekao nekoliko muškaraca. Jedne večeri, kako je kazao, u taj Dom su dovedene i žene koje on nije poznavao.

“Sutra u jutarnjim satima, dok sam ležao, čuo sam da neko viče: ‘Otvori vrata’, a stražar je rekao: ‘Idi komandantu, neka ti on otvori.’ Odjednom je kroz vrata počela pucnjava”, navodi se u svjedokovom iskazu.

Popić je tada izjavio i da je čuo zapomaganje žena koje su ranjene, a da je njega “metak samo okrznuo”.

“Ranjenike su odvezli negdje kolima, a mrtve su iznijeli… Kad se sve smirilo, mene i još muškaraca su smjestili u jednu kuću, u kojoj smo bili do razmjene”, navodi se u izjavi.

Za ubistva i ranjavanje civila hrvatske nacionalnosti sudi se Jasminu Čolomanu. Tužilaštvo BiH smatra da je on, kao pripadnik diverzantskog voda Sedme muslimanske brigade Armije BiH (ABiH), 24. aprila 1993. u mjestu Počulice došao naoružan ispred Doma, u kojem su bili zatočeni civili, i pucao iz automatskog oružja, pri čemu su ubijene tri osobe, a devet ranjeno.

Na ovom suđenju vještak sudske medicine Hamza Žujo iznio je nalaz i mišljenje o povredama koje su Ana, Štefica i Sofija Brković zadobile prilikom ranjavanja 1993. godine.

Vještak je kazao da je na osnovu medicinske dokumentacije zaključio da su sve oštećene “zadobile lakše tjelesne povrede nanesene projektilom iz vatrenog oružja”.

Svoj nalaz i mišljenje vještak je na suđenju iznio nakon što mu je Tužilaštvo prezentovalo medicinsku dokumentaciju. Odbrana se usprotivila ovakvom načinu iznošenja nalaza, rekavši da je vještak nalaz trebao ranije sačiniti i dostaviti Odbrani kako bi se pripremila za ispitivanje.

“Moramo poštovati ono što odlučite, ali ćemo ovaj prigovor istaknuti u završnoj riječi”, kazao je branilac Senad Dupovac.

Suđenje će se nastaviti 14. novembra, iznošenjem materijalnih dokaza Tužilaštva BiH.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English