Članak

Optužene počinju pregovore o priznanju krivnje

7. Novembra 2014.00:00
Na statusnoj konferenciji pred Kantonalnim sudom u Bihaću Odbrane Bore Kuburić i Radmile Banjac, optuženih za zločine počinjene 1992. u Bosanskoj Krupi, najavile su da će početi pregovore o priznanju krivnje.

This post is also available in: English

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Jasminka Karabegović ostavila je strankama rok od 15 dana da obavijeste o ishodu pregovora. 

Za 2. decembar zakazano je naredno ročište na kojem će, u zavisnosti od ishoda pregovora, biti razmatran eventualni sporazum, ili će početi suđenje.

Kantonalni tužilac Nazif Felić je na statusnoj konferenciji kazao kako Tužilaštvo tokom dokaznog postupka planira saslušati 13 svjedoka i priložiti materijalne dokaze.

Odbrana nije iznosila plan dokaza zbog planiranih pregovora o priznanju krivnje.

Kuburić i Banjac u optužene da su mučile i nečovječno postupale prema bolničarki Ključko-sanske čete Armije BiH (ABiH), koju su na području Radića (općina Bosanska Krupa) zarobili pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Zarobljena bolničarka, koja je bila ranjena u glavu i nogu, predata je pripadnicama “Fronta žena” pri petrovačkoj brigadi VRS-a, u čijem sastavu su bile optužene, a starješina Ranka Tomić, koja je pravosudnim organima nedostupna.

“Oštećenu su odvele u dolinu u blizini škole u Radiću, gdje je bio okupljen veći broj žitelja toga naselja, nakon čega joj je Ranka Tomić naredila da se skine do gola i da puže po zemlji, usljed čega je zadobila mnogobrojne razderotine”, navodi se u optužnici. 

Kako se dodaje, Tomić joj je potom naredila da kopa sebi grobno mjesto i pritom joj stavljala granje među noge, kada su prišle Kuburić i Banjac i udarale je ljeskovim štapovima sve dok se nisu slomili. 

“Zatim joj je Banjac Radmila nožem odsjekla kosu praveći joj krst na glavi, a potom urezala krst dužinom njenih leđa, zbog čega je nastupilo obilnije krvarenje. Kuburić Bora je uzela nož i oštećenoj razrezala donji dio uha”, navodi se u optužnici.

Bolničarki je, prema optužnici, naređeno da krene u drugu dolinu, gdje je natjerana da ponovo sebi kopa grob.

S njima je tom prilikom bio i mlađi maloljetnik Veselko Đukić, koji je bolničarki naredio da legne na leđa u grob i usmrtio je ispalivši u nju više hitaca.

Optužene se brane sa slobode.

Dženita Duraković


This post is also available in: English