Članak

U zatvoru čuo da mu je ubijen otac

6. Novembra 2014.00:00
U nastavku suđenja Enizu Bašiću za zločine počinjene na području Zenice, svjedok Pero Šestan iznio je pred Kantonalnim sudom u Zenici saznanja o odvođenju i ubistvu njegovog oca Luke Šestana.

This post is also available in: English

Svjedok je kazao da je nakon izbijanja sukoba između Armije BiH (ABiH) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) 17. i 18. aprila 1993. zajedno sa ostalima koji su se predali odveden u Kazneno-popravni dom u Zenici. On je rekao da je u porodičnoj kući u selu Gornje Vardište ostao njegov otac.

Svjedok je naveo da je u KP Domu čuo da su odvedena i ubijena tri čovjeka – njegov otac, Mirko Letić i Jozo Krišto.

Luka Šestan je kazao da mu je to rekao svećenik koji ih je obilazio, ali da mu nije govorio o tome ko je to učinio.

“Pustili su mene, brata i još nekoliko komšija da odemo i iskopamo grobnice. Obavljena je sahrana, a onda smo se vratili u KP Dom. Poslije je Radio Zenica javio da su nađena tri tijela, a detalje sam saznao kasnije od očevidaca – Sonje Krišto i Mirjane i Dragice Letić”, objasnio je svjedok.

Kantonalno tužilaštvo tereti Bašića da je u aprilu 1993. godine, kao pripadnik ABiH, neovlašteno odveo dva civila iz kuće u selu Vardište, čija su ugljenisana tijela pronađena nakon nekoliko dana.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Odbrane, svjedok Šestan je potvrdio da je u ranije datom iskazu spominjao, da je osim Eniza Bašića, njegovog oca odveo i Samir Kolić.

On je pojasnio da su mu tako govorili, a da je tek kasnije, u razgovoru sa Sonjom Krišto, saznao da je to bio samo Eniz Bašić, kojeg poznaje još iz djetinjstva, jer su stanovali u susjednim selima.

“Doduše, ja ne mogu tvrditi ni za optuženog da je to uradio jer nisam vidio. Tako mi je rečeno”, dodao je svjedok.

Optuženi je prigovorio na svjedokovu tvrdnju da se poznaju, tvrdeći da je to nemoguće.

Danas je trebala svjedočiti i Sonja Krišto, ali je prilikom dolaska na sud doživjela nesreću, pa je njeno saslušanje odgođeno za nastavak suđenja zakazan za 1. decembar.

Dženana Sivac


This post is also available in: English