Članak

Strožija kazna ili oslobađanje Vrtunića

6. Novembra 2014.00:00
Optužba je zatražila da Vrhovni sud Federacije BiH izrekne Mladenku Vrtuniću veću kaznu od deset godina zatvora za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen 1992. u Ključu.

This post is also available in: English

Odbrana je predložila da se Vrtunić oslobodi krivice ili da se presuda Kantonalnog suda u Bihaću kojom je u julu ove godine osuđen na deset godina zatvora ukine i postupak vodi iznova u Bihaću.

Kantonalni sud u Bihaću osudio je Vrtunića, nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), da je, kao saučesnik, u novembru 1992. u naselju Mali Rejzovići (općina Ključ) učestvovao u fizičkom maltretiranju Ale Štrkunića i ubistvu njegove supruge i njene majke.

Munib Halilović, federalni tužilac, predložio je da se uvaži žalba Kantonalnog tužilaštva u Bihaću i da se optuženom izrekne kazna u dužem vremenskom trajanju, a da se žalba Odbrane odbije kao neosnovana.

“Federalno tužilaštvo ostaje kod žalbe Kantonalnog tužilaštva u Bihaću u kojoj je iscrpno navedeno zbog čega treba odbiti prijedloge Odbrane”, kazao je Halilović.

Marinko Brkić, branilac optuženog, naveo je da ostaje kod pismenog odgovora u vezi sa žalbom Tužilaštva.

“Moj branjenik nije bio u Ključu, bio je u svoj jedinici. Smatram da je iz straha nesretni Ale Štrkunić zamjenom ličnosti pokazao na njega. Ovaj čovjek je nevin”, kazao je Brkić, pokazujući na optuženog.

Optuženi Vrtunić je rekao da je da nema nikakve veze sa počinjenim zločinom, naglasivši da se tada nije nalazio u Ključu.

On je tražio da mu se ukine pritvor, što je poslije njega tražio i njegov branilac Brkić tvrdeći da neće ometati postupak, te da će se redovno javljati na suđenje.

Vrtunić je na ovo suđenje doveden iz Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) u Bihaću, gdje se nalazi od 22. februara 2013. godine.

“Federalno tužilaštvo se protivi ukidanju pritvora, jer se jedino pritvorom može obezbjediti nesmetano vođenje postupka”, kazao je Halilović.

Vrhovni sud Federacije će odluku donijeti naknadno.

Albina Sorguč


This post is also available in: English