Članak

Ubistva u Bravskom

23. Oktobra 2014.00:00
U nastavku suđenja Milutinu Babiću, dvojica svjedoka Kantonalnog tužilaštva u Bihaću su kazala kako su čula za ubistva u selu Bravsko (opština Bosanski Petrovac), ali da im nije poznato da je u tome učestvovao optuženi.

This post is also available in: English

Milorad Karanović, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), prisjetio se kako je jednog dana u ljeto 1992. godine naišao na Slavka Stričevića, te Petra i Branu Babića u centru kod škole u Bravskom, gdje je bilo prisutno još puno mještana.

“Slavko je rekao da imamo tri čovjeka zarobljena koji su objektu Pošte. Do tri sata popodne sam bio u jedinici, a kad sam se vratio, pričalo se da su ljudi ubijeni i bačeni u jamu. Kasnije sam čuo od mještana da su Slavko i Obred Ožegović bili tu, ali nisam bio prisutan i ne znam ko je ubio mladiće”, kazao je Karanović.

On je dodao kako nije čuo da je optuženi Milutin Babić učestvovao u maltretiranju zarobljenika.

Milutin Babić je optužen da je, kao pripadnik VRS-a, zajedno sa Obradom Ožegovićem i Slavkom Stričevićem, u drugoj polovini juna 1992. godine ubio tri zarobljenika – Mustafu Cikotu, Emsuda Smailovića i Sadika Burnića

Na ovom ročištu je svjedočio i Duško Babić koji je ispričao kako je od mještana sela Bravsko čuo da su neki mladići ubijeni, te je otišao da vidi šta se desilo.  

“Milutina Babića poznajem. Živio je u Ključu, ali nisam ga zapazio tog dana u masi niti sam čuo da je on učestvovao u ubistvu tih ljudi”, rekao je Babić.

Stevan Latinović, treći svjedok Kantonalnog tužilaštva, kazao je da je bio kod kuće u Bravskom kada je čuo pucanj i poziv Rade Šobote da se krene prema staroj cesti “jer su neprijateljski vojnici upali u selo”.
 
“Kod Pošte smo zatekli dvojicu vojnika kako sjede na ploči, dok je treći mrtav ležao pred njima u velikoj lokvi krvi. Krupan vojnik mi je naredio da sjednem dolje, a Obrad Ožegović je držao pištolj i sjeo u auto, te me pitao gdje je Derviš strijeljan. Veselko Ožegović je dovezao traktor do jame. Kada smo stigli, Obrad i ja smo čučnuli i čuo sam odmah dva rafala, jedan iza drugog. Obrad i ja nismo vidjeli ko je pucao. Veselko je krenuo traktorom i mi svi na traktor i nazad”, ispričao je svjedok Latinović.

On je dodao kako Milutina Babića poznaje, ali da se ne sjeća da li je taj dan bio u selu.

Datum nastavka suđenja će biti određen nakon što optuženi Babić operiše oko.

Povezani članci

Dženita Duraković


This post is also available in: English