Članak

Oslobađanja, osuđivanje ili ponavljanje

21. Oktobra 2014.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je da se ponovi suđenje Najdanu Mlađenoviću i Savi Živkoviću, optuženima za zločine počinjene u selima Hranča i Glogova (općina Bratunac) ili da se osude i za onaj dio za koji su u prvostepenoj presudi oslobođeni.

This post is also available in: English

Odbrana Mlađenovića zatražila je od Apelacionog vijeća Suda BiH da se obnovi suđenje ili da njihov branjenik bude oslobođen onog djela za koji je u presudi proglašen krivim.

U martu ove godine, Mlađenović je osuđen na tri i po godine zatvora zbog paljenja dvije bošnjačke kuće, dok je oslobođen optužbi za ubistva. Živković je oslobođen optužbi da je učestvovao u zatočenju civila, te paljenju jedne kuće.

Odbrana Živkovića smatra da u žalbi Tužilaštvo BiH nije ništa navelo što bi moglo dovesti do promjene prvostepene presude.

Tužiteljica Ozrenka Nešković je rekla kako je u prvostepenom postupku došlo do povrede krivičnog postupka, te pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja. Prema njenim riječima, prvostepeno vijeće nije prihvatilo da je postojao sistematičan napad, niti su to obrazložili.

“Smatramo da je Sud morao dati razloge zašto nije postojao sistematičan napad”, dodala je tužiteljica.

Kako je Nešković kazala, prvostepeno vijeće propustilo je da cijeni nekoliko bitnih činjenica jer nije prihvatilo saslušanje dodatnih svjedoka, kao ni iskaz zaštićenog svjedoka koji je umro prije podizanja optužnice.

Zbog ovih razloga, Tužilaštvo BiH je u žalbi zatražilo da se ponovi suđenje, saslušaju svjedoci i uvede iskaz umrlog svjedoka ili da oslobađajuće dijelove presude preinači u osuđujuće.

Mlađenovićev branilac Dejan Bogdanović je rekao kako se nije moglo povjerovati svjedocima Optužbe, a na njihovim iskazima je zasnovan osuđujući dio presude.

“Ključna teza je da nisu vjerodostojni svjedoci. Iznijeli su niz kontradiktornosti”, kazao je on.

Prema optužnici, Mlađenović je bio zamjenik komandira Diverzantsko-izviđačkog voda Teritorijalne odbrane (TO), dok je Živković bio pripadnik TO-a.

Žalbeno vijeće će odluku donijeti naknadno.

Amer Jahić


This post is also available in: English