Članak

Problematično svjedočenje u korist Paunovića

20. Oktobra 2014.00:00
Odgovarajući na pitanja Haških tužilaca, svjedok Odbrane Ratka Mladića je rekao kako mu je poznato da se 1992. godine na području Rogatice desio “incident” kada je ubijeno više zatvorenika iz logora Rasadnik.

This post is also available in: English

Nekadašnji predsjednik Izvršnog odbora Skupštine opštine Rogatica Mile Ujić odgovarao je trećeg dana svjedočenja na pitanja o ubistvu grupe bošnjačkih zarobljenika iz logora Rasadnik u ljeto 1992. godine, kazavši kako je od početka bilo govorkanja da je ubistva počinio Dragoje Paunović, što je kasnije potvrdila istraga.

Ujiću je zatim predočena izjava koju je dao kao svjedok Odbrane na suđenju Paunoviću pred Sudom BiH, u kojoj je naveo da su ubistva počinili “neki ekstremisti”.

Predsjedavajući sudija Alphons Orie upitao je Ujića kako objašnjava svoje svjedočenje pred Sudom BiH s obzirom da je i tamo položio zakletvu da će govoriti istinu.

“Kada sam rekao da sam saznao taj dan ili sutradan, htio sam reći da je bilo govorkanja da je to uradio Paunović, ali ne sa službenom potvrdom da je zaista on, a zašto sam rekao ekstremisti, iza toga stojim, jer razuman čovjek to ne može uraditi, već ekstremist kojem je razum pomućen, a tu ne isključujem ni njega”, pojasnio je on.

Ujić je svjedočio na suđenju bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću, koji se tereti za progon Bošnjaka i Hrvata s teritorija 15 opština pod srpskom kontrolom, među kojima je i Rogatica.

U oktobru 2006. godine, Sud BiH je Dragoja Paunovića osudio na 20 godina zatvora jer je 15. augusta 1992. u svojstvu nadređenog manje vojne postrojbe Rogatičkog bataljona VRS-a učestvovao u strijeljaju 24 civila, koji su bili nezakonito zatočeni u logoru Rasadnik.

Tužioci su Ujića ispitivali i o napadima srpskih snaga na rogatička sela Kozadre i Kramer Selo u maju 1992. godine, na šta je svjedok rekao da to nisu bila “nenaoružana sela s izbjeglicama”, već da su napadi izvršeni na naoružane grupe.

Odgovarajući na dodatna pitanja Mladićevog branioca Branka Lukića, Ujić je rekao da su muslimanske jedinice oko Rogatice bile “dobro obučene i opskrbljene”.

“Mislim da je veličina njihove snage bila oko bataljona, koji je bio jako dobro obučen i organizovan. Posebno su bili dobro obučeni za teroristička djelovanja i tu su jako vispreni bili”, izjavio je on.

Svjedok se prisjetio i kako je početkom sukoba u Rogatici nakon stradanja jednog Srbina učestvovao u pregovorima s Bošnjacima o predaji njegovog tijela, ali da je odgovor suprotne strane onemogućio svaki dogovor.

“Rekli su nam da ne daju tijelo, nego su rekli kada ubiju još desetak, stotinjak Srba, onda ćemo moći razgovarati”, ispričao je Ujić.

Na pitanje advokata Lukića, Ujić je rekao kako mu je poznato da su dvojica pripadnika VRS tokom rata osuđena za ubistvo jedne osobe nesrpske nacionalnosti.

Suđenje Mladiću se nastavlja u utorak, 21. oktobra.

Denis Džidić


This post is also available in: English