Članak

Žalbe na presudu Bilbiji

16. Oktobra 2014.00:00
Tužilaštvo je od Vrhovnog suda Federacije BiH zatražilo povećanje kazne Slavku Bilbiji, dok je Odbrana zatražila ukidanje prvostepene presude kojom je osuđen na deset godina zatvora za zločin počinjen 1992. u Sanskom Mostu.

This post is also available in: English

Žalbe su iznesene na prvostepenu presudu Kantonalnog suda u Bihaću, koji je Bilbiju proglasio krivim da je sa Zoranom Ševom i drugima izveo iz kuća dva bošnjačka civila iz sela Modra, odvezao ih u Donji Lipik i ubio, a njihova tijela bacio u jamu.

“Kazna je mala s obzirom na težinu djela. Imamo dvije žrtve, koje su ubijene na podmukao način i koje su izvedene iz kuća bez povoda, samo zato što su druge nacionalnosti”, kazao je federalni tužilac Munib Halilović.

On je dodao da su neosnovani navodi Odbrane o nezakonitom prikupljanju dokaza, kao i tvrdnje da nije precizno opisano djelo.

“Način dokazivanja ratnog zločina ima svoje specifičnosti i nije moguće precizirati sve poduzete radnje… Tvrdnja da nije dokazan uzrok smrti takođe ne stoji, jer dokazi se prikupljaju kad više nema tragova, nestaju meka tkiva. Međutim, to ne dovodi u sumnju način izvršenja djela”, istakao je Halilović.

Prema presudi, civilie Ismeta i Bećira Beširevića iz vatrenog oružja 10. jula 1992. ubili su optuženi i Zoran Ševo, koji je u međuvremenu preminuo.

Odbrana je istakla da su svjedoci potvrdili da su vojni policajci izveli iz kuća Bešireviće, kao i da optuženi tog dana nije bio vojno lice niti je imao oružje.

“Svjedoci su potvrdili da je bio bez naoružanja i da je nosio hlače. Bila je samo jedna puška koju je nosio policajac Ševo, tako da se nije pucalo iz dvije puške”, kazao je branilac Jovo Pilipović.

On se posebno osvrnuo na svjedoka Dragu Kolundžiju, koji je “nepouzdan” i za koga je doktor utvrdio da ima “poremećaj pamćenja i rezonovanja”, kao i Nedeljka Mrđu, koji je “ucijenjen jer je pljačkao bošnjačku imovinu i ubio vlastitog brata”.

Obraćajući se Vijeću, Bilbija je naveo da je u pisanoj žalbi opisao sve kako je bilo, posebno naglasivši da su sin ubijenog i drugi mještani iz sela Modra izjavili da ne vjeruju da je on počinio ova ubistva, kao i da se njegov odnos prema Bošnjacima nije promijenio tokom rata.

Vijeće Vrhovnog suda naknadno će donijeti odluku o žalbama.

Povezani članci

Marija Taušan


This post is also available in: English