Članak

Ponovo uhapšen Ibrahim Demirović

15. Oktobra 2014.00:00
Službenici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) uhapsili su Ibrahima Demirovića zvanog “Hećim” zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništa na području Mostara.

This post is also available in: English

Demirović se tereti da je, u svojstvu komandanta 47. brdske brigade Armije BiH (ABiH), učestvovao u zlostavljanju preko stotinu civila hrvatske nacionalnosti, među kojima je bio veći broj malodobne djece, žena, staraca, kao i žena u poodmakloj trudnoći, a koje su bile zatvorene u objektima za zatočenje u mjestu Potoci 1993. godine.

Za Demirovića je podignuta optužnica 17. septembra, kojom se tereti zajedno sa Enesom Ćurićem, Samirom Kresom, Habibom Čopeljom i Mehmedom Kaminićem zvanim Zaim za zlostavljanje hrvatskih civila u školi u Potocima 1993. 

Iz Tužilaštva BiH navode da će uskoro biti podignuta nova optužnica protiv Demirovića zbog drugog krivičnog djela. U saopćenju se navodi da se Demirović tereti i za višestruko silovanje oštećene “B”, koju je izvodio iz škole.

On je također bio uhapšen i ranije, krajem augusta ove godine, zajedno sa još tri osumnjičena, ali je Državni sud tada odbio zahtjev za pritvor.

Osumnjičeni će biti saslušan, nakon čega će prema Sudu BiH biti upućen prijedlog za određivanje pritvora ili mjera zabrane, o čemu će odlučiti postupajući tužilac.

Džana Brkanić


This post is also available in: English