Članak

Ubistvo u centru Bravskog

8. Oktobra 2014.00:00
U nastavku suđenja Milutinu Babiću za zločine počinjene u Bravskom kod Bosanskog Petrovca, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Bihaću je rekao da se ne sjeća da li je optuženog vidio u ljeto 1992. godine kada je u tom selu ubijen jedan ratni zarobljenik.

This post is also available in: English

Svjedok Vajo Šobot je ispričao da ga je supruga probudila jednog dana u ljeto 1992. godine i kazala mu da su u blizini njegove kuće tri zarobljenika.

“Bilo je očito da nisu davali otpor. Bilo ih je trojica, onako mlađi momci. Kako nismo znali šta ćemo, krenuli smo s njima da nazovemo komandu i vidimo šta dalje. Imali su naoružanje, koje su predali. Kada smo došli u centar, tu je bila masa, skoro cijelo selo bilo je okupljeno. Počeli su ih udarati, a prednjačio je Branko Babić, koji ih je štapom tukao”, rekao je Šobot.

Prema Šobotu, nakon pola sata stigla su dva naoružana muškarca u vojnoj uniformi i jedan od njih pucao je jednom zarobljeniku u zatiljak. 

“Ne znam ko je on. Bilo mi je strašno teško kada sam vidio to ubistvo, i otišao sam kući. Ne znam ko je ubio tog mladića, ali se kasnije pričalo da je to bio Obred Ožegović”, kazao je Šobot i dodao da se ne sjeća da je u toj masi vidio optuženog Milutina Babića.

Babić je optužen da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), zajedno sa Obradom Ožegovićem i Slavkom Stričevićem u drugoj polovini juna 1992. godine ubio tri zarobljenika – Mustafu Cikotu, Emsuda Smailovića i Sadka Burnića.

Svjedok Dane Babić se također prisjetio dana kada je naišao na zarobljene mladiće, dodavši da mu je tada Petar Babić dao pušku koju su oduzeli od njih.

“Oni su otišli i odveli mladiće dolje prema Pošti, a ja sam ostao čuvati. Kasnije sam čuo da je jedan od mladića ubijen, a za drugu dvojicu ne znam”, rekao je Dane Babić.

Svjedok David Gvozdenović ispričao je da je vidio masu ljudi i trojicu zarobljenika u Bravskom kraj Pošte, te da je čuo da je jedan od njih ubijen.

“Tek kasnije sam čuo da je jedan ubijen baš tu, dok su druga dvojica odvedena. Po pričama mještana, nesretnog mladića je ubio Obred Ožegović, no ja nisam ništa vidio i to ne znam”, kazao je Gvozdenović.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. oktobar.

Povezani članci

Dženita Duraković


This post is also available in: English