Članak

Počelo suđenje za zločin u Kiseljaku

8. Oktobra 2014.00:00
Na početku suđenja četvorici bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za zločin počinjen u Kiseljaku, pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku svjedok Ramo Hatidžić je ispričao kako je 1. juna 1993. zarobljen, a potom maltretiran sa drugim pripadnic

This post is also available in: English

ima Armije BiH.

Prema optužnici, Ramu Hatidžića i Vahida Klisuru mučili su Miroslav Škoro, Dalibor Miloš, Bosiljko Dilber i Ljubomir Dilber s drugim licima. Tom prilikom Klisura je ubijen.

“Pronašli su kod mene bosanske dinare i tjerali su me da ih jedem”, kazao je Hatidžić.

Na pitanje da li ga je tog dana maltretirao neko od optuženih, Hatidžić je odgovorio kako ga je Miroslav Škoro zarobio, te mu uzeo pušku i bombu, a potom su ga drugi bojovnici preuzeli. Ostali optuženi ga nisu maltretirali.

On je rekao kako Škoru i Miloša poznaje iz škole, a Bosiljka i Ljubomira Dilbera “iz viđenja”.

“Očekivao sam da će me komšije zaštiti”, više puta je ponovio Hatidžić.

Tokom iskaza, oštećeni Ramo Hatidžić u više navrata je spomenuo Vjekoslava Rajića i Radoslava Rajića, koji su nedostupni pravosuđu BiH i za kojima je raspisana međunarodna potjernica, te izvjesnog “Četu”.

Prilikom unakrsnog isptivanja, Hatidžić je precizirao kako je Dalibora Miloša vidio kako sjedi i drži pištolj.

Također je naveo kako nije dao iskaz policiji u Kiseljaku, koji je dio dokaznog materijala.

Jasna Dunđer, braniteljica Bosiljka Dilbera, svjedoku Hatidžiću predočila je njegov iskaz dat istražiteljima Haškog tribunala, te kasnije dati iskaz istražiteljima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u kojima se njen branjenik i ne spominje, te konstatovala da ga je prvi put spomenuo u iskazima datim 15 godina nakon događaja.

“Nisam bio gore i nije me mogao vidjeti. Mislim da je pogriješio”, ustvrdio je optuženi Bosiljko Dilber.

Na upit Seada Agića, branitelja Ljubomira Dilbera, da li ga je njegov branjenik tukao, svjedok Hatidžić je odgovorio kako je on bio prisutan, “ali ga nije udarao i nije mu se obraćao”.

Kantonalna tužiteljica Sanja Hodžić u uvodnoj riječi je kazala da se optužnica temelji na iskazima više svjedoka, nalazu vještaka, kao i materijalnim dokazima.

Odbrane Škore i Miloša nisu željele iznositi uvodnu riječ u ovoj fazi postupka.

Jasna Dunđer, braniteljica Bosiljka Dilebra, konstatovala je kako je optužnica dosta široka, a da se njenom branjeniku na teret stavlja to što ništa nije poduzeo.
 
Tokom suđenja će, kako je dodala, dokazati da njen branjenik tog dana nije bio na spomenutoj lokaciji.

Sead Agić, branilac Ljubomira Dilbera, istaknuo je kako se prilikom opisa krivičnog djela “u optužnici ne spominje ni prvo slovo imena njegovog branjenika, a kamoli njegovo ime”.

Kenan Kavazović


This post is also available in: English