Članak

Hajrudin Dedić osuđen na šest godina zatvora

8. Oktobra 2014.00:00
Kantonalni sud u Zenici osudio je Hajrudina Dedića na šest godina zatvora za zločine nad civilnim stanovništvom u Brezi.

This post is also available in: English

Sudsko vijeće je utvrdilo da je Dedić učestvovao u nezakonitom privođenju i maltretiranju stanovništva, zbog čega su dva civila podlegla, a drugi zadobili teške povrede.

Sud je ocijenio dokazanim da je Dedić, koji je u to vrijeme bio policajac, 10. juna 1992. godine u mjestu Dužice (općina Breza) učestvovao u nezakonitom privođenju civila srpske nacionalnosti, a zatim ih tukao u prostorijama policijske stanice ne bi li iznudio priznanje o posjedovanju naoružanja.

Dedić je, kako je navedeno u presudi, Nikolu Novakovića vratio iz policijske stanice do njegove kuće, gdje su uzeli pušku, pa ga natjerao da je stavi na rame i tako ga proveo kroz Brezu, govoreći prolaznicima da je on bio zadužen za ubijanje muslimanske djece, na šta su ga oni udarali i pljuvali.

Nakon  toga, nastavio je tući privedene civile, usljed čega je dvoje podleglo, a drugi zadobili teške povrede.

Enes Malićbegović, predsjedavajući Vijeća, obrazložio je da Odbrana nije uspjela isključiti odgovornost ili kreirati alibi za optuženog.

Na ovu nepravomoćnu presudu moguće je uložiti žalbu Vrhovnom sudu FBiH. 

Dženana Sivac


This post is also available in: English