Članak

Ubistvo ranjenika kod jame

24. Septembra 2014.00:00
U nastavku suđenja Milutinu Babiću za zločine počinjene na području Bosanskog Petrovca, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Bihaću je rekao da je krajem juna 1992. vidio optuženog kako puca u jednog mladića.

This post is also available in: English

Veselko Ožegović je kazao da mu je izvjesni Petar Babić došao u kuću u selu Bravsko 28. juna 1992. godine i naredio da pođe s njim jer je Obrad Ožegović ubio jednu osobu koju treba sahraniti.

“Kod Pošte je bilo okupljeno selo. Tu su stajala dva nepoznata mladića s rukama podignutim uvis, a jedan je ležao mrtav. Iz Pošte je izašao Slavko i naredio njima dvojici da na traktorsku prikolicu utovare ubijenog. Naredio mi je da pratim kolonu. Mislio sam da ga vozimo na groblje, međutim, rekao je da ih nećemo sahraniti, već baciti u Dervišovu jamu”, prisjetio se Ožegović.

Kod jame, kako je izjavio Ožegović, dvojica zarobljenika su iznijela ubijenog iz traktorske prikolice, a Slavko Stričević je ispalio dva rafala u njih.

“Jedan od njih, onaj najmlađi kovrdžave kose, davao je još znake života, ali mu je prišao Milutin Babić i u glavu mu ispucao jedan metak. Nakon toga su ih u jamu bacili Slavko, Milutin i Obrad”, kazao je Ožegović.

Babić je optužen da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske, u drugoj polovini juna 1992. godine, zajedno sa Obradom Ožegovićem i Slavkom Stričevićem ubio tri zarobljenika – Mustafu Cikotu, Emsuda Smailovića i Sadka Burnića.

Na ovom ročištu je saslušan i svjedok Ermin Selman, koji je rekao da je nakon skrivanja po kućama i šumi odlučio da sa Mustafom Cikotom, Emsudom Smailovićem i Sadkom Burnićem krene ka Bihaću.

“Tog 27. juna posljednji put sam ih vidio. Krenuli smo iz kuće Adema Cikote, u kojoj smo se najčešće skrivali. Bili smo naoružani i zaustavili smo se u Dolcu, jer smo vidjeli starca koji čuva stado i dva vojnika. Nikako nismo neopaženo mogli proći i ja sam predložio da odustanemo i vratimo se nazad. Međutim, njih trojica nisu htjeli. Oni su krenuli dalje, a ja sam se vratio nazad u kuću. Tada sam ih posljednji put vidio”, kazao je Selman.

Bračni par Slavko i Dušanka Šobot su ispričali da su prisustvovali fizičkom maltretiranju zarobljenika Cikote, Smailovića i Burnića pred Poštom, u kojem su, prema njihovim riječima, prednjačili Branko Babić i Stričević.

Oni su kazali su da je jednog zarobljenika pred očima svih mještana ubio Obrad Ožegović.

“Zarobljenici su bili jako iscrpljeni, izmoreni i jako mladi. Jedan je čak imao dječačko lice. Kada sam vidjela kako je Obrad pucao u jednog od njih i raznio mu mozak počela sam plakati i zamolila supruga da idemo kući”, prisjetila se Dušanka Šobot.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. oktobar.

Povezani članci

Dženita Duraković


This post is also available in: English