Članak

Pročitan iskaz preminulog svjedoka

24. Septembra 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Višegradu, pročitan je iskaz nedavno preminulog svjedoka, u kojem je naveo da su optuženi Jovan i Goran Popović i još jedna osoba otuđili auto njegovog sina.

This post is also available in: English

Svjedok Ragib Fejzić je u iskazu koji je pročitao tužilac Tužilaštva BiH Seid Marušić naveo da je u aprilu 1992. godine u Višegradu živio u strahu. Zajedno sa ostalim Bošnjacima, kako stoji u iskazu, svjedok je nakratko izbjegao u Goražde, odakle se vratio u Višegrad jer je svima garantovana bezbjednost.

Fejzić je, u izjavi datoj Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), između ostalog ispričao kako se po povratku u Višegrad situacija pogoršala, te da je vidio kako dvije naoružane osobe – od kojih je jedna bio izvjesni Stevo – odvode njegovog komšiju Hameda Kusturu, čije tijelo ni do danas nije pronađeno.

U izjavi je svjedok za optužene Jovana i Gorana Popovića naveo da ih poznaje te da su oni, zajedno sa još jednom osobom, otuđili auto njegovog sina.

Tužilaštvo BiH tereti Gorana Popovića da je, kao stražar u logoru Uzamnica, učestvovao u zlostavljanju, premlaćivanju i mučenju te seksualnom zlostavljanju muškaraca i žena.

Goran Popović prvobitno je bio optužen sa svojim ocem Jovanom Popovićem, ali je, zbog bolesti, postupak protiv njega razdvojen 22. maja.

Odbrana je konstatovala da bi svjedoku Fejziću, da je živ, postavila nekoliko pitanja, između ostalog da opiše “navodno oduzeti sinov auto”.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. oktobar, kada će biti uloženi materijalni dokazi Tužilaštva.

Džana Brkanić


This post is also available in: English